REGION

Evropska komisija zaštitila hrvatsku janjetinu

Oznaka "lička janjetina" podrazumijeva meso janjadi od izvorne pasmine ovce, ličke pramenke

Printscreen

Index.hr

31.10.2018

Evropska komisija danas je objavila da je još jedan hrvatski proizvod, "lička janjetina", upisan u evropski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskih porijekla.

Riječ je o provedbenoj uredbi Evropske komisije koja je obavezujuća i u cijelosti se izravno primjenjuje u svim državama članicama.

Oznaka "lička janjetina" podrazumijeva meso janjadi od izvorne hrvatske pasmine ovce, ličke pramenke.

Janjad ličke pramenke za proizvodnju ličke janjetine kolje se u dobi od 90-160 dana pri tjelesnoj masi od 22 do 36 kilograma.

Uzgaja se na području Like, koja se većim dijelom nalazi u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj županiji.

Lička pramenka je hrvatska izvorna pasmina ovaca izražene otpornosti, čvrste građe i snažne konstitucije, a obitava na planinskim područjima Like. Uzgaja se na tradicionalan način - na pašnjacima provode veći dio godine tijekom dana, a tokom noći se smještaju u nastambe.

Tokom zime tradicionalno držanje ličke pramenke ne uključuje selidbu u ravničarske predjele, već su u tom razdoblju smještene u stajama.

Evropska unija je još 1992. stvorila prve stabilne sisteme za zaštitu i podizanje vrijednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom geografskog porijekla, odnosno oznakom tradicijskog ugleda hrane.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.