HRVATSKA Osuđen za ratni zločin nad vojnicima i civilima

Varaždinski sud razmatra mogućnost uvjetnog otpusta kapetana Dragana

U sud nije doveden, nego se javio videolinkom iz zatvorske ćelije

FENA

Vasiljković: Osuđen na 13,5 godina zatvora

Foto: Arhiv


Na varaždinskom Županijskom sudu u srijedu je održano ročište na kojem se razmatrala mogućnost uvjetnog otpusta iz zatvora Dragana Vasiljkovića, poznatijeg i kao kapetan Dragan, nakon što mu je Vrhovni sud RH u junu smanjio kaznu zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima s 15 na 13,5 godina zatvora.

Vasiljkovićev advokat Tomislav Filaković kazao je da pisanu odluku varaždinskog suda očekuje u roku od osam dana, ali da ona nije pravomoćna te da na nju postoji pravo žalbe o kojoj odlučuje Vrhovni sud RH, prenose agencije.

To znači da, čak i u slučaju da sud odluči u Vasiljkovićevu korist, on neće izaći iz zatvora u Lepoglavi dok odluka ne postane pravomoćna.

Filaković je potvrdio da Vasiljković u srijedu nije dovođen na sud, već je u raspravu uključen videovezom iz ćelije.

U pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda RH od 12. juna stoji da je djelimično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba pa mu je kazna umanjena na 13 godina i šest mjeseci. U ostalim dijelovima Vrhovni sud RH potvrdio je prvostepenu presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. septembra prošle godine.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima srpbijansko i australsko državljanstvo, uhapšen je prije 12 godina u Australiji, gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao krivična djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci davali lažne iskaze.

Kako se uvjetni otpust može odrediti nakon dvije trećine izdržane kazne, njegov advokat smatra da bi ga trebalo pustiti na slobodu, među ostalim i zbog njegove dobi.

Više o temi Dragan Vasiljković

NA VRH

Podijeli članak na