PRESUDA

Borislav Đukić osuđen na devet godina zatvora

Zbog ratnog zločina nad civilima tokom rata u nekadašnjoj Jugoslaviji

Penzionisani genaral JNA Borislav Đukić

Avaz.ba

23.11.2018

Penzionisani genaral JNA, Borislav Đukić (70), osuđen je danas u splitskom Županijskom sudu na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima tokom rata u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Srpski general je osuđen jer je kao zapovjednik 221 motorizovane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica milicije vojske SAO Krajine, od druge polovine septembra 1991. do januara 1993, kao podređeni Ratku Mladiću i Miletu Novakoviću, naredio svojim podređenima aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Miletom Novakovićem i Brankom Koricom. Mladić je u zatvoru u Hagu, a Novaković i Korica su preminuli.

General Đukić je već više od tri godine u zatvoru. Ovo je prvostepena presuda na koju general i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Borislav Đukić je uhapšen 18. jula 2015. godine na aerodromu Tivat u Crnoj Gori po hrvatskoj potjernici, koja ga tereti za ratni zločin u Krajini.

U međuvremenu, Crnoj Gori se obratila i Srbija, čiji je državljanin, sa zahtjevom za izručenje.

U pritvoru u Crnoj Gori, u Spužu, Đukić je proveo skoro osam mjeseci, čekajući odluku crnogorskih sudova i Ministra pravde o izručenju Srbiji ili Hrvatskoj.

Iako su sudovi donijeli rješenja da su ispunjeni uslovi da se izruči i jednoj i drugoj zemlji, ministar pravde Crne Gore Zorn Pažin donio je odluku da se Đukić izruči Hrvatskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.