HRVATSKA

Mamićev krivotvoritelj tvrdi da je saradnik FBI-ja: Pisao sam dio programa HDZ-a

Objavljeni dijelovi istražnog iskaza uhapšenog informatičara Franje Varge, koji se nalazi u istražnom zatvoru

Mamić i Varga: Lažni SMS-ovi

Index.hr

26.11.2018

U broju od ponedjeljka "Jutarnji list" je objavio dijelove istražnog iskaza uhapšenog informatičara Franje Varge, koji se od hapšenja u aferi SMS nalazi u istražnom zatvoru, a u kojem, osim o svom odnosu sa Zdravkom Mamićem, govori i o saradnji s bivšem predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom "Argokora" Ivicom Todorićem.

U iskazu istražiteljima koji su ga ispitivali zbog sumnje da je izradom lažnih SMS-ova u slučaju Mamić odgovoran za sprečavanje dokazivanja Varga je, među ostalim, kazao da je saradnik FBI-ja, ali i Karamarkov čovjek od povjerenja. Za Karamarka je, navodno, "pisao dio programa HDZ-a", "vodio neke istrage vezene za članove HDZ-a", a dao mu je i "dokaze" da je HDZ zbog APISA na izborima "zakinut za nekoliko mandata".

On je, navodno, pomagao dokazati tezu da je Karamarko, odnosno HDZ, pokraden na izborima 2015. godine. Tu je tvrdnju Karamarko i sam izgovorio i tvrdio da za nju ima dokaze iako ti dokazi nikad nisu pokazani niti su DIP i DORH na bilo koji način potvrdili te navode.

Varga tvrdi da je pomogao da Brkiću ne uzmu diplomu

Zamjeniku predsjednika HDZ-a Milijanu Brkiću Varga je, kako je kazao, istraživao "jednu njemu blisku osobu", a kazao je i da mu je pomogao da mu ''ne oduzmu diplomu" istraživši profesore koji su odlučivali o Brkićevu slučaju plagiranja diplomskog rada i na e-mail im poslao "rezultate te istrage".

Kazao je i da ga je savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Vlado Galić tražio da pomogne Brkiću oko diplome, ali i da je preko servera prijetio bivšoj predsjednici Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Daliju Orešković da bi tijelo kojem je bila na čelu odlučila protiv Karamarka.

Varga je kazao da je novac koji je dobio od Mamića u aferi SMS utrošio na kuću, ali i da ga je Todorić sam angažirao, dok je on lagao da je napravio naručeno, a zapravo je sve vrijeme igrao kompjuterske igrice.

Veza sa Zagrebom – Blaž Curić

Brkićeva kuma, koji je, također, u istražnom zatvoru jer je Vargi dojavio da je pod mjerama, Blaža Curića opisao je kao čovjeka za vezu sa Zagrebom. 

Bivšeg policijskog informatičara Vargu sumnjiči se da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana Mamića, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkom Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog advokata Dinka Cvitana i jednog sudije koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na sudiju tražio da donese osuđujuću presudu.

Osim toga, tužilaštvo tvrdi da je Varga, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na sudije Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika da bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je on iskoristi u žalbenom postupku.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema hapšenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.