REGION Bivši predsjednik Hrvatske o događajima devedesetih

Mesić: Rekao sam Genšeru da će se i Srbija kupati u krvi

On je mene malo gledao, pa je na njemačkom pitao ovog mog prijatelja Božu Dimnika: "Je li se on to šali ili stvarno misli tako", istakao je posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ

RSE
26.11.2018 14:17

Mesić: Velika je opasnost ako mi ne zaustavimo profašističko divljanje

Foto: Arhiv

Opasno je ako ne uspijemo zaustaviti profašističko divljanje i pokušaje da se revidira historija, kaže Stjepan Mesić u serijalu RSE "100 godina Jugoslavije".

Posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ, između ostalog, govorio je o susretu Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana u Karađorđevu 1991., ali i o tome da je imao osobu od povjerenja koja mu je javljala informacije o sjednicima krnjeg Predsjedništva SFRJ.

Tako je znao i za odgovor generala Veljka Kadijevića na pitanje Slobodana Miloševića zašto JNA ne nastavi ofanzivu ka Zagrebu nakon pada Vukovara.

Mesić je, kao predsjednik Predsjedništva SFRJ, nakon rata u Sloveniji, otišao tajno u Njemačku na razgovore sa šefom njene diplomatije Hansom Ditrihom Genšerom (Dietrich Genscher).

- Ja sam mu objasnio da će rat u Sloveniji biti kratak, da će biti krvav u Hrvatskoj, da će biti brutalan u Bosni i Hercegovini, a da će se na kraju i Srbija kupati u krvi. On je mene malo gledao, pa je na njemačkom pitao ovog mog prijatelja Božu Dimnika: "Je li se on to šali ili stvarno misli tako" - ističe Mesić, koji je kasnije u dva mandata bio predsjednik Republike Hrvatske.

Govoreći o Titu, Mesić kaže da to nije bila totalitarna vlast, već autoritarna.

- Danas kada se izjednačavaju svi totalitarizmi, onda se i Jugoslavija, koja nije bila totalitarna, ubraja u to, a to najviše koriste oni koji žele promijeniti historiju služeći se falsifikatima. Tito je sigurno najveća politička ličnost našeg prostora - kazao je on.

Na pitanje šta misli o pokušajima dijela političke i intelektualne elite u Hrvatskoj da izjednače NDH i Titovu Jugoslaviju, Mesić odgovara da je "NDH svakako zločinački režim od prvog dana". 

- I ti zločini se nisu razlikovali osim što su bili brutalniji od nacifašističkih. Hitlerov režim u Njemačkoj je bio industrija smrti. Ubijali su one koji su drugačiji. I kod nas se dogodio isti slučaj, dakle, progonili su one koji su drugačiji: Jevreji, Romi, Srbi i Hrvati koji su drugačije mislili. Dakle, sve drugačije je potpadalo pod teške sankcije tada uspostavljene kvazidržave, koja nije bila ni hrvatska ni samostalna, jer se radi o režimu koji je uspostavio okupator - kazao je on.

- Jugoslavija nije bila totalitarna tvorevina, već autoritarna država. Nezavisna Država Hrvatska je počela sa zločinima i završila sa zločinima. U Hrvatskoj je bilo više od 60 logora. Najveći logor je bio u Jasenovcu, gdje su se ubijali ljudi samo zato što su drugačiji. Sada imate one falsifikatore koji jednostavno ne priznaju historiju - istakao je Mesić.

Cijeli njegov intervju pogledajte u videoprilogu.

NA VRH