HRVATSKA

Zastupnici HDZ-a u Saboru burno reagirali na Stazićev govor o Tuđmanu i BiH

Glasnović izrekao uvrede Staziću

Hrvatski Sabor: Burne rasprave o BiH. Arhiv

Index.hr

12.12.2018

Izlaganje zastupnika SDP-a Nenada Stazića o saborskoj deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, njegove ocjene da od nje neće biti nikakve koristi, a da će štete biti brojne, te tvrdnje da je politika HDZ-a i Franje Tuđmana prema BiH bila pogubna, izazvalo je u u Saboru burne reakcije zastupnika HDZ-a i Željka Glasnovića.

- Nikakve koristi od te deklaracije biti neće, a štete će biti brojne, možda i nesagledive, ne samo za Hrvate u BiH nego i Hrvatsku, koja će se osramotiti pred svijetom zbog miješanja u unutrašnje stvari druge države - ustvrdio je Stazić, ustrajavajući u ocjeni da je deklaracija eklatantno miješanje u poslove druge države.

To, prema njemu, nije briga za Hrvate u BiH, nego sukob unutar HDZ-a - između radikalne desnice i Plenkovića. Stazić smatra da se deklaracija ne može popraviti amandmanima, da je treba odbiti i zaboraviti što je prije moguće.

Stazićeve tvrdnje o lošoj i pogubnoj politici HDZ-a i Franje Tuđamana te spominjanje zločina u Ahmićima, rušenja Starog mosta, te hašku presudu predstavnicima Hrvata koje je nazvao "krvavim ratnim zločincima", izazvala je oštre reakcije zastupnika HDZ-a.

Škorić je apostrofirao i nedavni Stazićev status objavljen na jednoj društvenoj mreži da u maju "1945. posao nije obavljen temeljito".

- Prirodno mi je da branite postupke svoga oca - rekao je Stazić zastupniku Miroslavu Tuđmanu, dodavši da se hrvatski predsjednik Tuđman pozivao na obnovu Banovine Hrvatske i zato osnovao Herceg-Bosnu, zbog čega su ga napustili najbliži saradnici Mesić, Manolić i drugi.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović prozvao je Stazića da je "tipičan Komšićev birač i čisti agitpropovac" te da se cijeli život borio protiv hrvatske države.

I ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović-Burić odgovorila je SDP-ovom zastupniku Staziću da je više puta naveo puno stvari koje nisu činjenično tačne, te je odbacila njegove tvrdnje o miješanju u unutršnje poslove BiH.

To jednostavno nije istina - istaknula je ministrica Pejčinović-Burić. Podsjetila je da je Republika Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma i da ima pravo nadzirati kako se taj sporazum provodi. 

Hrvatska je članica EU, BiH je potencijalni kandidat za članstvo u EU i Republika Hrvatska je vrlo pozvana propitivati vladavinu prava koju BiH treba provoditi na tom putu, naglasila je.

Staziću je, također, poručila da se malo može složiti s njegovim romantičarskim prikazom života Hrvata u BiH tokom bivše države i tvrdnjom da je sve bilo savršeno.

- Nije bilo tako, bilo je problema, u to vrijeme najviše se Hrvata u BiH iseljavalo iz krajeva gdje su bili većinski - podsjetila je ministrica Pejčinović-Burić.

- U Hrvatskom saboru smo postigli nekoliko konsenzusa, sada je potreban i konsenzuu o položaju Hrvata u BiH - rekao je Miro Kovač iz HDZ-a.

- Apeliram na kolege u opoziciji koji su 'nesigurni' da shvate ozbiljnost trenutka, opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini je ugrožena i svaki glas razuma je potreban, potrebna je i snažna poruka Hrvatskog sabora kada je riječ o BiH i tamošnjim Hrvatima - istaknuo je Kovač, koji ne dvoji da Sabor ima pravo donijeti deklaraciju.

- Ako Kongres SAD može usvojiti rezoluciju o Sjevernom toku II, ako njemački parlament usvaja rezoluciju o Armencima u Prvom svjetskom ratu, zar mi ne možemo deklaraciju o položaju Hrvata u BiH - upitao je Kovač, naglasivši da, bez Hrvatske, ne bi bilo Bosne i Hercegovine.

Treba usvojiti deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini sa što više glasova, treba biti svjestan obaveze koju Republika Hrvatska ima, zaključio je HDZ-ov zastupnik.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.