HRVATSKA Prvi protesti najavljeni su za ovu subotu u Zagrebu, Puli i Rijeci

"Žuti prsluci" organiziraju proteste u Hrvatskoj, da li do istih može doći i u BiH?

Facebooku otvorena grupa "Žuti prsluci Hrvatska" koja trenutno okuplja oko 10 hiljada ljudi

Avaz.ba
12.12.2018 22:10

"Žuti prsluci": Pokret se proširio i na Hrvatsku

Foto: Arhiva

Protesti "Žutih prsluka" u Francuskoj, koji traju duže od mjesec dana, podstakli su i ostale da ih kopiraju, prenosi Index.hr.

Podsjetimo, protesti "žutih prsluka" krenuli su u Francuskoj kao protest protiv povećanja poreza na gorivo, ali su se ubrzo pretvorili u opći bunt protiv reformi koje provodi francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron). Te proteste u Francuskoj obilježile su nemile scene nasilja po Parizu i ostalim francuskim gradovima. Ali, urodili su plodom.  Francuska vlada prvo je odustala od povećanja poreza na gorivo, a nakon toga se Makron izvinuo prosvjednicima i obećao povećanje minimalne plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

Ponukani uspjehom francuskih prosvjednika, slični protesti počeli su se održavati i u drugim evropskim zemljama poput Belgije i Nizozemske, a sada se sličan pokret formira i u Hrvatskoj.

Na Facebooku je otvorena grupa "Žuti prsluci Hrvatska" koja trenutno okuplja oko 10 hiljada ljudi. Grupu je osnovala neparlamentarna stranka Slobodna Hrvatska.

Prvi protesti hrvatskih "žutih prsluka" najavljeni su za ovu subotu i to u tri hrvatska grada, Zagrebu, Puli i Rijeci, s početkom u 12 sati.

Organizatori na proteste pozivaju sve one koji su nezadovoljni socijalnim statusom i prilikama koje vladaju u političkom i društvenom životu. 

S obzirom na širenje pojave "žutih prsluka" otvara se pitanje da li je moguće da se slične grupacije formiraju i u Bosni i Hercegovini? Naime, to bi bilo sasvim prirodno i očekivano ukoliko se u obzir uzme nezadovoljstvo građana koje će biti samo još veće ako ne dođe do brzog formiranja efikasne vlasti.

  • Faksimil stranice u Hrvatskoj
    Faksimil stranice u Hrvatskoj
NA VRH