UZNEMIRUJUĆE

Dok ju je mlatio, pojačali su muziku: Drugarica pretučene Zadranke otkrila sve detalje stravičnog napada u kafiću

Šest mjeseci nakon stravičnog događaja,prijateljica ispričala šta se dogodilo

Darko Kovačević pušten nakon što je istekao rok od šest mjeseci. Index.hr

Kurir.rs

18.12.2018

Ne mogu da vam opišem kako se osjećam danas, šest mjeseci od tog događaja. Još se nadam da je sve to bio samo san iz kojeg ću se probuditi - rekla je 18-godišnja Zadranka M. P., koja je 13. juna u zadarskom kafiću vidjela Darka Kovačevića Daruvarca kako brutalno prebija njenu drugaricu (18). Odlučila je da progovori dva dana nakon njegovog izlaska iz zatvora.

- Svih ovih šest mjeseci bojala sam se za sebe i nisam htjela da govorim, ali ovo prelazi svaku granicu i sada želim svima da kažem istinu. Jer ne mora samo ona i njena porodica da se krije i boji, već i ja - rekla je M. P.

Dok Kovačević zbog pravosudnih zavrzlama na slobodi čeka 9. januar i nastavak suđenja za prijetnje i nanošenje teških tjelesnih povreda njenoj drugarici koja je dosad prošla tri zahtjevne operacije lica, dani su im posebno teški.



- Noći su najgore jer nas policija češće obilazi danju. Bojimo se i svi živimo u bunilu. S tim čovjekom dosta toga nije u redu i uprkos tome što nas svi smiruju, bojimo se za sebe, svi - kaže mlada Zadranka.

Zbog velike traume koju je preživjela te večeri završila je u psihijatrijskoj ustanovi u Zadru, a nakon toga u Zagrebu. 

- Nadala sam se da će barem država biti poštena i da će ga zatvoriti, ali previše sam očekivala. Doživjela sam šok kakav ne može niko zamisliti. Kad si prisiljen da gledaš kako ti neko masakrira najbolju prijateljicu, kako je tuče do smrti, a ti ne smiješ apsolutno ništa da uradiš, niti možeš - kaže o bolnoj večeri koju nikada u životu neće zaboraviti.

Tog dana troje prijatelja, dvije drugarice i drug, nisu ni slutili šta će se dogoditi. Bili su na kupanju, pa su poslije svratili na kafu.

Došla sam oko jedan sat prije nje. Sjedila sam i pila kafu sa prijateljima. Ubrzo je ušao i Daruvarac sa svojim 'prijateljima'. Čim je ušao, sa police je uzeo flašu viskija. Nisam se baš obazirala na njega sve dok u jednom trenutku nije počeo da viče. Vikao je na djevojku koja je sjedila s njim kako ne smije da puši jer je trudna i udario je. Ne znam ko mu je ona -  kaže M. P. 

Opisuje kako je djevojka pokušala da pobjegne pa je ušla u automobil, ali zbog prijetećih Daruvarčevih riječi bila je prisiljena da se vrati u kafić.


- U kafić je tada ušla i moja drugarica. Daruvarac je stajao blizu ulaznih vrata i gurnuo ju je čim je ušla. Bio je strašno ljubomoran na sve i svakog. Prijetio joj je da će je ubiti ako ga ostavi. Sjela je do mene i odmah sam joj rekla da ne ustaje od stola, da je lud i agresivan i da je već udario tu djevojku. Sve je bilo u redu dok nije otišla do toaleta.  U jednom trenutku su se čula tri vrlo glasna udarca kao da joj je uzeo glavu i glavom tri puta udario svom snagom od vrata ili zid. Vlasnica kafića mi je rekla da se ništa ne brinem, da joj neće ništa uraditi, a njen suprug je pojačao muziku. Nisam samu sebe čula koliko je bilo glasno - rekla je M. P.

Nakon što je njena prijateljica iz toaleta uspjela da pobjegne, Daruvarac se tek tad razbjesnio.

- Tukao ju je, čupao, povlačio, udarao po cijelom tijelu i u jednom trenutku, dok je ležala na podu, nokautirao je nogom u glavu kao posljednje smeće. Ležala je na podu oblivena krvlju, napola u nesvjesti. Kroz glavu mi je prošlo da je mrtva. Pala sam na koljena. Vrištala sam. Svi su gledali, niko se nije udostojio da je podigne i skloni ga od nje. Bila sam kao sleđena, nisam mogla da se smirim i jedino sam imala u glavi to da ju je ubio -  opisala je. 

Tinejdžerka je ipak nekako uspjela da se podigne.

- To je tek bio horor. Nos joj je bio smrskan, a po sredini nosa i preko obrve bila je rupa iz koje nije izlazila krv nego komadi krvi - kazala je drhtavim glasom.

Uspjela je da je prevede prekoputa, a kada je vlasnicu kafića zamolila da nazove hitnu i policiju ona joj je rekla: "Ne treba zvati nikoga, ovo se sve može riješiti bez hitne i bez policije". Shvativši da joj vlasnica neće pomoći počela je da viče upomoć. Dotrčali su prolaznici.

- Sve vrijeme su joj se oči sklapale. Maramicom i rukom sam joj držala nos kako bih zaustavila krvarenje i držala je budnom. Trčala sam do drugarice da nađem telefon. Moj je bio prazan. Sve je tako sporo prolazilo, činilo mi se kao da trčim satima i kilometrima. Na kraju sam uspjela da pozovem sestru, a ubrzo i Hitnu pomoć - ispričala je Zadranka, koja je svoj iskaz dala i na policiji i na sudu u Zadru.  U sudnici nisam mogla ni da ga pogledam. Ne želim da ga vidim. On je danas na slobodi, slavi svoj izlazak iz zatvora, a imali su šest mjeseci da ga osude i sjetili su se posljednjih mjesec da krenu sa slučajem. Niko se ne pita šta će biti sa mojom drugaricom i njenom porodicom, svaki dan dobivaju prijetnje, mami su joj gume probušili, zvone joj na interfon u dva ujutro. Svaku večer ona je budna, boji se da spava, stalno mi piše da ne može, da ju je užasno strah, da nije dobro - govori potresena devojka. 

Ne znam ni šta će biti sa mnom. Kad izađem, stalno se okrećem i gledam ima li neko iza mene -  poručuje M. P. u ispovijesti za "Slobodnu Dalmaciju".

 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.