ZAGREB

Hrvatska vanjska politika u 2018. godini: Najviše problema sa Slovenijom i Mađarskom

BiH i dalje prioritet

Kolinda Grabar-Kitarović: Posjeta Vučića najvažnija ovogodišnja tema. Arhiv

Fena

24.12.2018

Brojne trzavice Pantovčaka i Banskih dvora, od posjeta predsjednika Srbije na početku do Marakeškog sporazuma na kraju 2018., obilježile su vanjskopolitičku godinu u kojoj je Hrvatska rutinski odradila predsjedanje Vijećem Evrope i Srednjoevropskom inicijativom, a "nogometnom diplomatijom" u crveno-bijelim dresovima, nekome više ili manje simpatičnom, postala prepoznatljiva širom svijeta.

Hrvatska je u ovoj godini napunila pet godina članstva u Evropskoj uniji i nastavila raditi na približavanju eurozoni, šengenskom prostoru i Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), što je Vlada proglasila prioritetima za 2018. godinu. Zbog složenih odnosa sa susjedima uspjeh je bio relativan. Žestoka retorika sa Slovenijom ublažena je, ali blokadu hrvatskog pristupa OECD-u Ljubljana nije uklonila.

Ni Mađarska više ne usporava ulazak u OECD, a jedini problem između ovih zemalja je upravljanje "Inom", čije suvlasnik je mađarski "Mol".

Premijer Plenković bio je u vrlo važnoj posjeti Kini, dok je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastavila promovirati Inicijativu triju mora koju je uz Vučićevu posjetu izdvojila kao najvažnije ovogodišnje vanjskopolitičke teme.

U zemlji su se lomila koplja oko Marakeške deklaracije i Istanbulske konvencije, a predsjednik Vlade novinarima je rekao da se upravo na ta dva primjera vidjelo da Hrvatska vodi odgovornu politiku, "ne popušta političkim pristicima, ne popušta histeriji, plašenju, dezavuiranju."

- Obje su teme izazvale veliki interes, ali smo obje proveli na način koji smo htjeli, uvjereni da radimo dobro - rekao je. 

Hrvatska, međutim, prioritet svoje vanjske politike nije promijenila. I dalje je to BiH, te "zaštita" prava Hrvata u BiH. Zabilježene su mnogobrojne aktivnosti, koje su bile direktno miješanje u unutrašnje poslove BiH, a naročito tokom i nakon izbornog procesa. Dovoljno je spomenuti samo Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH usvojenu u Hrvatskom saboru.

Godina je završila s još neriješenim problemom oko kupovine američkih aviona F-16 Barak od Izraela, koju je zakočila američka administracija. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.