NEIZVJESNO

Hrvatska dala rok Izraelu u vezi s avionima

Obaveza druge države je dobiti odobrenje vlade SAD za isporuku aviona u odgovarajućoj konfiguraciji, saopćili su iz MORH-a

Borbeni avion. Ilustracija

Index.hr

3.1.2019

Ministarstvo odbrane zatražilo je od Izraela da ga do 11. januara službeno obavijesti može li isporučiti avione koje je Hrvatska odabrala u transparentnom postupku na međunarodnom konkursu, a u slučaju da to ne može učiniti, Hrvatska će poništiti odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona.

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH) je u saopćenju ponovilo kako je obaveza Izraela dobiti odobrenje vlade SAD za isporuku aviona u odgovarajućoj konfiguraciji Hrvatskoj. 

- Kada nas Izrael službeno obavijesti o navedenom, pravovremeno ćemo upoznati hrvatsku javnost - stoji u saopćenju. 

U slučaju da zbog nesporazuma koji su nastali između Izraela i SAD Hrvatska ne može kupiti avione koje je odabrala, hrvatska vlada će poništiti odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona od 29. marta 2018.

- Hrvatska je ovaj vrlo složen projekt vodila na sistemski, profesionalan i transparentan način, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima - poručuje MORH. 

I predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak je potvrdio da će se raspisati novi konkurs za nabavku borbenih aviona ako Izrael zbog protivljenja SAD ne bude mogao isporučiti avione F-16 Barak, kakve je ponudio Hrvatskoj.

- Ako avioni neće biti u skladu s onim što smo dogovorili, posao se neće realizirati i ići će se u novi konkurs - izjavio je Jandroković novinarima u Saboru.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.