NEOBIČNO Kriminalistička istraživanja još u toku

Usamljene gospođe iz Hrvatske lažnim američkim vojnicima uplatile oko 45 hiljada KM

Bjelovarčankama se putem Facebooka javljaju lažni američki vojnici te od njih uzimaju novac

Fena
04.01.2019 12:43

Komunikacija putem Facebooka dovela do plaćanja lažnih usluga

Foto: Arhiv

Usamljenim Bjelovarčankama se putem Facebooka javljaju lažni američki vojnici te od njih uzimaju novac. Tako su dvije starije osobe u 60–im godinama u posljednjih šest mjeseci ostale bez ukupno oko 45 hiljada maraka, piše portal "Bjelovar live".

O takvim prevarama danas je izvijestila Policijska uprava bjelovarsko–bilogorska, navodeći da su se ženama putem Facebooka javili nepoznati počinioci, korisnici lažnih Facebook profila, na kojima se predstavljaju kao američki vojnici koji se nalaze negdje na misijama u svijetu.

U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju sa oštećenim osobama, slali im slike sebe u vojnim uniformama i s misija, navodili da posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti sa oštećenim osobama te su na taj način stekli povjerenje ovih žena - navode iz policije. 

Nakon opisane komunikacije, lažni vojnici su žene ''navukli'' da plate određen novčani iznos kako bi njihov paket uopće mogao biti poslan. Lakovjernim gospođama poslali su podatke o računima na koji trebaju uplatiti novac, a ove su obavile navedene uplate.

Kako navodi policija jedna je novac uplatila putem Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljen joj IBAN račun u Torinu u Italiji, piše "Bjelovar live". 

- U oba slučaja radilo se o starijim ženskim osobama koje žive same, koje su u penziji te su u oba slučaja počinioci obećali ženskim osobama da će doći u posjetu njima u Hrvatsku. U jednom slučaju obećavali su zajednički život sa oštećenom - izjavili su iz policije.

Ujedno, iz policije upozoravaju građane, posebno one starije životne dobi, da se u oba slučaja radilo o lažnim profilima koje je vrlo lahko napraviti, jer su slike američkih vojnika lako dostupne na internetu te da ne prihvataju takve osobe kao prijatelje na Facebooku, a posebno da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prevara putem društvenih mreža. 

Kriminalistička istraživanja oba krivična djela su još u toku.

NA VRH