HRVATSKA

Policija objavila detalje o ženi iz ministarstva obrazovanja koja je krivotvorila diplomu

Hrvatsko ministarstvo. Agencije

Index

17.1.2019

Jedna sad već bivša radnica ministarstva obrazovanja Hrvatske krivotvorila je diplomu studija, otkriveno je ranije ove sedmice.

Radnica je odmah dobila otkaz, a sve je prijavljeno policiji. 

Slučaj lažne diplome je ranije danas za Index.hr potvrdio i Maro Alavanja, savjetnik za odnose s javnošću ministrice Blaženke Divjak.

- Možemo potvrditi da je pronađena lažna diploma u okviru provjere vjerodostojnosti isprava zaposlenika. Riječ je o mjeri koja je uvedena prije nekoliko godina u okviru ministarstva uprave. Ministrica je odmah naložila službama ministarstva da to prijave policiji i nadležnim tijelima - rekao je Alavanja.

Pojasnio je kako u ministarstvu postoji sistem provjere, no da se ta osoba mogla zaposliti i u nekoj školi gdje provjere nisu toliko rigorozne. Zbog toga su u ministarstvu odlučili provesti veliku provjeru svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, koja će zahvatiti 90.000 ljudi.

- Ministrica je naložila provjeru u svim osnovnim i srednjim školama te agencijama, a u drugoj fazi namjeravamo obaviti provjeru i u sektoru nauke i na institutima. Riječ je o 90.000 ljudi koji će biti zahvaćeni provjerom. To je opsežan postupak koji će trajati najmanje godinu. Svaka institucija će pripadajućem fakultetu slati diplomu na provjeru i u slučaju da je riječ o lažnoj diplomi o tome obavijestiti policiju i ministarstvo - objasnio je za Index Alavanja.

Policija je večeras objavila detalje o ovom slučaju. 

- Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakinjom radi počinjenja kaznenih djela „Krivotvorenja isprava“.

Naime, osumnjičena se javila na konkurs u oktobru prošle godine za radno mjesto visoke stručne spreme u jednom od ministarstva kojom prilikom je u konkursu dokumentaciju priložila potvrdu o stečenoj visokoj stručnoj spremi. Kako je ista na konkursu izabrana, od nje je zatraženo da predoči svoju diplomu radi provjere vjerodostojnosti, što je i učinila. Izvršenom provjerom na visokom učilištu, koje je navodno izdalo tu diplomu, utvrđeno je da je diploma nevjerodostojna, odnosno da ta osoba nije završila navedeni studij. Nakon što je osumnjičena od strane zaposlenika tog ministarstva bila upoznata s tim utvrđenim činjenicama, navela je da je vjerovatno došlo do zabune te predočila drugu diplomu iste institucije, također izdanu na njezino ime, s izmijenjenom formom i dijelom sadržaja, za koju je također provjerama utvrđeno da se ne radi o autentičnom dokumentu

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičene je redovnim putem podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog kaznenih djela krivotvorenja isprave - stoji u saopćenju policije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.