ANALIZA

"New York Times": SAD u rangu Hrvatske po pitanju političkih i građanskih sloboda

SAD, prema ovogodišnjem istraživanju, drugu godinu zaredom imaju 86 bodova od maksimalnih 100, što je 8 manje nego 2009

"Freedom House" koristi tri opće kategorije. Ilustracija

Avaz.ba

5.2.2019

Američka nevladina organizacija "Freedom House", koja se bavi istraživanjem i zalaganjem za demokratiju, slobodu i ljudska prava, objavila je svoju godišnju rang-listu.

Kolumnistica "New York Timesa" u članku "Latvija iznad nas, Hrvatska ispod" žali se kako su SAD sada u rangu Hrvatske po pitanju političkih i građanskih sloboda.

"Freedom House" u svojoj procjeni koristi 25 indikatora, poput izbornog procesa, individualnih prava i vladavine prava, prema kojima boduje različite zemlje i svrstava ih u tri opće kategorije: slobodne, djelimično slobodne i neslobodne. 

SAD, prema ovogodišnjem istraživanju, drugu godinu zaredom imaju 86 bodova od maksimalnih 100, što je 8 manje nego 2009. Prema predsjedniku "Freedom Housea" Majklu Abramoviču (Michael Abramowitz), ovo je najgori broj bodova koji su SAD dobile otkad je istraživanje počelo.

Iako su i dalje rangirane kao slobodne, SAD su na ovoj rang-listi sada ne samo ispod Kanade i skandinavskih zemalja, što i nije posebno iznenađenje, već i ispod Grčke, Latvije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.