REAGIRANJA

Grabar-Kitarović traži izvinjenje Tajanija

U pismu istakla da su je njegove riječi lično pogodile

Kolinda Grabar Kitarović. Arhiv

Srna

12.2.2019

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je danas pisma predsjednicima Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju i Italije Serđu Matareli (Sergio Mattarella) u kojima je navela da Tajanijeva izjava da su Istra i Dalmacija italijanski oživljava duh ekspanzionističkih politika koje su tokom prošlog stoljeće uzrokovale mnogo zla Hrvatskoj i Evropi, te da očekuje nedvosmisleno izvinjenje. 

Kitarović je u pismu Tajaniju istakla da su je njegove riječi lično pogodile jer potječe iz kraja koji je tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, a zatim i u Drugom svjetskom ratu, bio pogođen italijanskom fašističkom okupacijom i gdje su još na svakom koraku vidljivi tragovi fašističkih zločina.

Ona je rekla da žali zbog sudbine svih koji su tokom ili nakon Drugog svjetskog rata stradali ili su zbog protivljenja komunističkom režimu morali napustiti Hrvatsku, pritom misleći i na brojne Hrvate, kao i na pripadnike drugih nacija, među kojima su i Italijani.

Kitarović je naglasila da je Tajanijeva izjava unijela nemir među sve hrvatske državljane, pa tako i pripadnike italijanske nacionalne manjine.

Ona je istakla da je zgrožena i razočarana zbog ovakve izjave, navodeći da je iza tih riječi neprihvatljivo zagovaranje historijskog revizionizma i iredentizma koje odlučno odbacuje.

- S obzirom na sve navedeno, očekujem, kao i cijela Hrvatska, Vaše nedvosmisleno izvinjenje, da bismo prevazišli ovu situaciju i nastavili da gradimo konstruktivne bilateralne i evropske odnose - poručila je Kitarović u pismu Tajaniju.

U drugom pismu italijanskom predsjedniku Serđu Matareli, Kitarović je navela da Hrvatska i Italija, kao prijateljske, susjedne i savezničke države koje dijele zajedničke vrijednosti EU, ne mogu tolerirati izjave koje oživljavaju duh ekspanzionističkih politika koje su tokom prošlog stoljeća uzrokovale mnogo zla Hrvatskoj i Evropi.

- Od gospodina Tajanija sam zatražila nedvosmisleno izvinjenje. Uvjerena sam da dijelite moje uvjerenje da je to najbolji način da bez opterećenja nastavimo graditi dobre odnose saradnje i prijateljstva između Hrvatske i Italije, a na dobrobit cijele evropske porodice - navela je Kitarović u pismu Matareli.

Podsjećamo, Tajani je u nedjelju, 10. februara, prisustvovao ceremoniji povodom Dana sjećanja u okolini Trsta i održao govor tokom kojeg je uzviknuo: "Živio Trst! Živjela italijanska Istra! Živjela italijanska Dalmacija!".

Iz Tajanijevog kabineta jučer je saopćeno da njegova izjava da su Istra i Dalmacija italijanski nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.