HRVATSKA

Problemi s pristupnom cestom, odgađa se gradnja Pelješkog mosta?

Hrvatske ceste ni osam mjeseci nakon otvaranja ponuda za izgradnju nisu odabrale izvođača radova

Arhiv

Jutarnji

13.2.2019

Provedba tendera za izgradnju pristupne ceste na Pelješcu ponovo je u velikim problemima, a realizacija ovog strateškog projekta u planiranim okvirima je teško ostvariva.

U četvrtak, 14. februara, u Hrvatskim cestama su nakon dvije odgode trebale biti otvorene ponude za izgradnju druge dionice ceste preko Pelješca na dijelu Šparagovići - Doli. No, sve je odgođeno do daljnjeg jer je samo dan prije otvaranja ponuda firma "Colas" iz Varaždina Državnoj komisiji za kontrolu javne nabavke (DKOM) podnijela žalbu na dokumentaciju. S obzirom na žalbu, zaustavljen je cjelokupni postupak javne nabavke do daljnjeg. Odnosno do odluke DKOM-a. 

Dionica Šparagovići - Doli izuzetno je zahtjevna dionica te uključuje izgradnju obilaznice Stona. U Hrvatskim cestama procijenili su vrijednost radova na 60.5 miliona eura, a predviđeno vrijeme trajanja radova je 30 mjeseci.

S obzirom na ovu žalbu, radovi na ovoj dionici mogli bi u najboljem slučaju početi tek na jesen.

Kako je rok za izgradnju 30 mjeseci ova dionica bi u najboljem slučaju mogla biti gotova negdje na proljeće 2022. godine, što je oko sedam mjeseci nakon što bi most Pelješac već trebao biti završen.

Drugi problem je i tender za izgradnju prve dionice ceste preko Pelješca od Jadranske magistrale do budućeg mosta Pelješac te na pelješkoj strani od Duboke do Šparagovića. Hrvatske ceste ni osam mjeseci nakon otvaranja ponuda za izgradnju nisu odabrale izvođača radova. Na tender je pristiglo sedam ponuda kompanija i konzorcija. Hrvatske ceste vrijednost radova procijenile su na 64.9 miliona eura bez PDV-a, a rok za izvođenje radova su 33 mjeseca. U građevinskim krugovima čuđenje je izazvala ponuda firme "Integral" iz Banja Luke čija finansijska ponuda iznosi 43.2 miliona eura bez PDV-a, što je čak 21.5 miliona eura manje od procijenjene vrijednosti. Ta ponuda među građevincima se tumači kao nerealno niska.

U međuvremenu se za investitora, Hrvatske ceste, pojavio i dodatni problem. Ponude su, naime, dale i dvije grčke kompanije - "J&P AVAX S.A." i "AKTOR S.A." Obje kompanije su bile pod istragom grčke Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja zbog udruživanja u građevinski kartel, koja je odluku o tome objavila u septembru 2017. godine. I jedna i druga grčka firma priznale su krivicu te su pristale na nagodbu i plaćanje višemilionske kazne: "J&P AVAX" je platio 18,3 miliona eura, a "AKTOR" 38,4 miliona eura.

Prema presudi, kartelsko udruživanje je trajalo od 2005. do 2012. godine. Odluka grčke Komisije direktno je povezana s odlukom Evropskog suda iz oktobra 2018. godine. Riječ je o predmetu C-124/2017, a u odluci se navodi kako javni naručilac može iz postupka nabave isključiti privredni subjekt između ostalog i u slučaju ako ima dovoljno vjerodostojnih pokazatelja da je privredni subjekt sklopio sporazum s drugim subjektima kojem je cilj narušavanje tržišnog takmičenja, drugim riječima, ukoliko ima pokazatelja da je došlo do kartelskog udruživanja.

No, presuđeno narušavanje tržišnog takmičenja nije automatski dokaz za isključenje s tendera. Naime, firma javnom naručiocu mora dokazati da su poduzeli mjere kako se kršenje zakona ne bi ponovilo. Osim što je platila kaznu i eventualnu nastalu štetu, firma mora dokazati da je poduzela organizacijske mjere i isključila osobe i organizacije koje su sudjelovale u nezakonitom ponašanju. Ako javni naručilac smatra da te mjere nisu dovoljne, može firmi zabraniti sudjelovanje na tenderima tri godine od objave presude, a presude u ovim slučajevima su objavljene u septembru 2017.godine.

Prema dostupnim informacijama, navedene grčke kompanije platile su prihvaćenu kaznu. Ali, naprimjer, u slučaju "J&P AVAX-a" sastav njihovog upravnog odbora, većine članova Uprave i prokurista je isti kao i u vrijeme od 2005. do 2012. za koje su osuđeni za kartelsko udruživanje.

Prema hrvatskom Zakonu o javnoj nabavki, razlog za isključenje privrednog subjekta iz postupka javne nabavke je ako se može dokazati odgovarajućim sredstvima da je privredni subjekt kriv za teški profesionalni propust koji dovodi u pitanje njegov integritet.

U konkretnom slučaju "J&P AVAX" i "ACTOR" su mogli obavijestiti Hrvatske ceste da su kažnjeni za kartelsko udruživanje ili su Hrvatske ceste kroz tenderski postupak trebale postaviti pitanja o tim slučajevima i potom utvrditi je li došlo do narušavanja njihovog integriteta. U Hrvatskim cestama odgovorili su da će odluka o odabiru biti objavljena do kraja ove sedmice.

- Istom će biti odabran izvođač radova koji u svim traženim kriterijima zadovoljava sve formalnopravne akte i nije u koliziji sa Zakonom o javnoj nabavki Republike Hrvatske - tvrde u Hrvatskim cestama.

Sagovornici tvrde kako bi izbor jedne od grčkih firmi mogao dovesti do daljnjeg odgađanja početka radova na ovoj dionici pelješke ceste. U tom slučaju, sigurno bi uslijedila žalba DKOM-u koja bi utvrđivala okolnosti cijelog slučaja zbog čega bi se izgubili dodatni mjeseci do izbora izvođača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.