HRVATSKA

Grabar-Kitarović: Čvrsto sam opredijeljena da podupirem Hrvate u BiH

Napravila sam grešku kada sam rekla da je "Za dom spremni" hrvatski historijski pozdrav

Grabar-Kitarović na današnjoj konferenciji za medije

Avaz.ba

16.2.2019

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji za medije povodom četvrte godišnjice polaganja svečane zakletve osvrnula se i na svoj rad u proteklom periodu.

Između ostalog, komentirala je i položaj Hrvata u BiH i rekla kako je čvrsto opredijeljena nastaviti da im pruža podršku u "njihovim nastojanjima da ostvare sva prava koja im pripadaju kao konstitutivnom i jednakopravnom narodu".

- Dakle, temeljni je cilj Inicijative rast životnog standarda i bolji život za sve naše građane. Kao i do sada i dalje sam odlučna podupirati Hrvate u BiH u njihovom nastojanju da ostvare sva svoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu - kazala je hrvatska predsjednica.

Važnim držim i rješavanje problema sa Slovenijom i Srbijom.

- Niti jedan susret nije loš, to je nastojanje da se neki problemi riješe. Ali ističem da mi je jako bitno ispitati probleme nestalih osoba. Vučić je prvi predsjednik koji je obećao neki konkretniji rezultat po tom pitanju. No, nije ih bilo. Dok god porodice s obje strane nisu u mogućnosti zaključiti te sudbine i imati mjesto gdje se mogu pokloniti svojim nestalima, dok se to ne riješi, neće biti ni uzvratnog posjeta Srbiji. Niko od nas iz Hrvatske nije izrazio nikakvu sumnju i pravo da izgrađuje svoje odbrambene sposobnosti - kazala je ona.

Kao grešku je navela što je rekla da je "Za dom spremni" historijski pozdrav.

- Ja sam počinila grešku kada sam rekla da je to historijski pozdrav jer su mi to rekli neki od mojih savjetnika. Prihvatam činjenicu da to nije hrvatski historijski pozdrav. Poenta izjave je tada bila ipak da je on  neprihvatljiv i kompromitiran. Tu je poenta - rekla je Grabar-Kitarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.