REGION

Bivši Kolindin savjetnik uzvraća: Vučiću je obećala da neće govoriti o velikosrpskoj agresiji i genocidu u Srebrenici

Niko u njeno ime nije donio odluku, meni je to žao čuti, jer ispada da je Grabar-Kitarović bila nekakva marioneta, istakao je Radeljić

Kolinda Grabar - Kitarović i Mate Radeljić, bivši savjetnik. vecernji.hr

Avaz.ba

16.2.2019

Mate Radeljić, bivši savjetnik predsjednice Hrvatske, reagirao je na izjavu Kolinde Grabar-Kitarović. Naime, ona je izjavila da je pogriješila kazavši da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, optuživši savjetnike da su je naveli na to.

Radeljić je iznio detalje o tome šta je predsjednica Hrvatske navodno obećala srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću za korištenje termina "genocid u Srebrenici" i "velikosrpska agresija".

RTL je kontaktirao bivšeg predsjednicinog savjetnika za unutrašnju politiku Matu Radeljića. 

- Predsjednica sama vodi svoju politiku i sve svoje odluke sama donosi. Niko u njeno ime nije donio odluku. Meni je to žao čuti, jer ispada da je predsjednica bila nekakva marioneta svojih savjetnika. Ne znam na koga je mislila i bilo bi lijepo da je kazala na koga misli - kazao je Radeljić za RTL.

Nakon toga je Radeljić javno postavio pitanje javnosti i predsjednici: "Je li neko od njenih savjetnika njoj rekao da, nakon posjete Aleksandra Vučića, izda nalog da ni u jednom govoru za "Oluju", za bilo koje obraćanje ne smije spomenuti pojam "velikosrpske agresije" niti "genocida u Srebrenici" - kazao je Radeljić. 

Bivši savjetnik je izjavio da mu je lično predsjednica rekla nakon posjete Aleksandra Vučića da ne želi više da se ni u jednom obraćanju koriste termini "velikosrpska agresija" ili "genocid u Srebrenici" jer je to obećala Aleksandru Vučiću. 

- Neka to sada demantira i svali na svoje savjetnike - tvrdi Radeljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.