HRVATSKA

Afera SMS: Objavljeno za šta tačno optužuju Mamićevog falsifikatora i kuma Milijana Brkića

Varga i Curić u istražnom zatvoru čekaju okončanje USKOK-ove istrage

Jutarnji

Avaz.ba

18.2.2019

Hrvatski USKOK je podigao optužnicu protiv Franje Varge i Blaža Curića, dvojice osumnjičenih u aferi SMS. Optužnica je podignuta nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Osijeku, javlja DORH, a Vargu i Curića se tereti za krivična djela sprečavanje dokazivanja i pomaganje u sprečavanju dokazivanja.

Istraga se protiv njih vodi već pet mjeseci, odnosno od druge polovice septembra prošle godine, kada su "pali" u velikoj akciji policije i USKOK-a, piše ''Jutarnji''. 

- Optužnicom se prvooptuženom stavlja na teret da je, od sredine 2017. godine do 20. septembra 2018., na području Belišća i Zagreba, u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv M. P., Z. M., Z. M. i D. V. zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlasti, kao i postupku predaje povodom EUN-a izdatog od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv I. T. pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, izrađivao lažnu korespondenciju, navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj iz koje proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje krivičnog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u krivičnim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Za potrebe izrade navedenog drugookrivljenik je prvookrivljeniku dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba - stoji u saopćenju DORH-a u kojem se dodaje i da se optužnicom predlaže produljenje istražnog zatvora protiv Varge i Curića. 

Podsjetimo, nekadašnji policijski informatičar Franjo Varga i Blaž Curić, bivši vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a ujedno i kum potpredsjednika hrvatskog Sabora Milijana Brkića, u istražnom zatvoru čekaju okončanje USKOK-ove istrage vezane za optužbe za krivotvorenje tzv. Mamićevih SMS-ova, kao i za odavanje tajnih mjera nadzora nad Vargom.

Varga je uhapšen 20. septembra, a njemu i Curiću 19. decembra pritvor je produžen za dva mjeseca.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.