HRVATSKA

Demetlika optužio Grabar-Kitarović: Malo partizanka, malo kod ustaša

Tvrdi da se ona dodvorava biračima nakon što je priznala da je pogriješila

Kolinda Grabar-Kitarović. Arhiv

Srna

19.2.2019

Saborski poslanik Istarskog demokratskog saveza Tulio Demetlika optužio je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da se dodvorava biračima nakon što je priznala da je pogriješila braneći ustaški pozdrav "Za dom spremni!" te podsjetio na njeno druženje s ustaškom emigracijom, uz ustaške simbole. 

Demetlika podsjeća da je Grabar-Kitarović prije dvije godine tvrdila da je "Za dom spremni!" stari hrvatski pozdrav te da je u Argentini pripadnike ustaškog pokreta, koji su nakon Drugog svjetskog rata izbjegli u tu zemlju, nazivala domoljubima koji su tu našli slobodu. 

Istovremeno, u Istri je govorila o svom djedu, koji je bio partizan, prenose hrvatski mediji. 

Demetlika smatra da je Grabar-Kitarović krajnje nevjerodostojna. 

I jedan od simbola hrvatske desnice Zlatko Hasanbegović, koji je podržao Grabar-Kitarović u trci za predsjedničku funkciju, sada je optužuje da mijenja stavove po potrebi i da krivicu prebacuje na otpuštene savjetnike. 

On priznaje da je "Za dom spremni!" ustaški izum, ali Grabar-Kitarović napada zato što se ponaša prema potrebi svog političkog rejtinga. 

Hasanbegović navodi da je i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, mada socijaldemokrata i ljevičar, pred izbore finansirao film o Vukovaru i otpustio savjetnika Dejana Jovića, koji je imao oštre stavove o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i nezavisnosti Hrvatske, ali mu to nije pomoglo da pobijedi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.