HRVATSKA

Treća optužnica protiv Mamića otkriva gdje je novac iz kluba

Tereti se da je s računa kluba podigao 2,2 miliona eura, koje je koristio za lične potrebe

Zdravko Mamić. Arhiv

Index.hr

21.2.2019

Bjegunac Zdravko Mamić, koji se od zatvorske presude za pljačku Dinama skriva u Međugorju, pod novim je optužbama USKOK-a.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu pred Županijskim sudom u Osijeku podiglo je i treću optužnicu protiv Dinamovog gazde. 

To je rezultat istrage o podizanju novca s Dinamovog računa u Austriji, koji je Mamić, prema optužnici, koristio u osobne svrhe. 

Mamić se tereti da je, kao ovlaštena osoba za raspolaganje novčanim sredstvima kluba, s računa u "Hypo Alpe Adria Banku" u Klagenfurtu, od 25. septembra 2002. do 8. marta 2007., u Zagrebu i Klagenfurtu (Austrija) podigao 2,2 miliona eura, koje je zatim koristio za lične potrebe. 

Optužen je da je naložio da se s računa kluba podigne 97.492 eura te iznos prebaci na njegov austrijski račun. 

Tužilaštvo u optužnici traži da mu se taj novac oduzme i da se postupak spoji s postupkom koji se protiv klana Mamića već vodi pred Sudom u Osijeku. Riječ je drugoj optužnici za izvlačenje oko 200 miliona kuna (50 miliona maraka) iz Dinama putem off shore kompanija i fiktivnih usluga koja još nije pravomoćna. 

Treća optužnica, podignuta na dan velike Dinamove utakmice, važna je za klub jer bi se na suđenju trebalo utvrditi koliko je Mamić svog novca i na koji način proknjižio kroz Dinamo. 

Vrlo je znakovita izjava predsjednika Mirka Barišića, koji je kazao da Zdravko Mamić ima još svog novca u Dinamu, nakon što je na osječkom sudu donesena presuda za tešku pljačku iz kluba. Dinamo i Skupština kluba tvrde da nisu opljačkani, iako sudska presuda kaže drugačije. 

Zdravko Mamić, nakon otvaranja istrage o podizanju novca s Dinamovog računa, medijima je kazao da se radi o vraćanju dugova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.