HRVATSKA

Djeca s Paga se oporavljaju: Roditelji imali uvjetne presude zbog zanemarivanja

Protiv Josipa Rođaka vodi se postupak zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela teških ubistava u pokušaju

Josip Rođak s djecom. fenix-magazin.de

Fena

2.3.2019

Zdravstveno stanje sedmogodišnje djevojčice iz Paga, koja se liječi od povreda u KBC-u Zagreb, i dalje je stabilno, a ostalih troje, koji se liječe u zadarskoj bolnici dobro su i oporavljaju se prema očekivanjima.

- Stanje sedmogodišnje djevojčice je stabilno, nema novih komplikacija i pogoršanja - izjavio je danas voditelj Jedinice intenzivne pedijatrijske njege KBC-a Zagreb, doktor Milivoj Novak. Dodao je da su ljekari optimistični oko njenog oporavka.

Ona je najteže povrijeđena od četvero djece, koju je njihov otac jedno po jedno bacao s balkona porodične kuće u Pagu u četvrtak, 28. februara.

Troje djece u dobi od tri, pet i osam godina, koji su na liječenju u Općoj bolnici Zadar, dobro su i oporavljaju se prema očekivanjima, potvrdio je u subotu  Edi Karuc, zamjenik direktora zadarske bolnice.

- Dvoje djece nalazi se na Odjelu dječije hirurgije, a djevojčica koja je jučer operirana u toku dana bit će iz Jedinice intenzivnog liječenja premještena u zajedničku sobu - rekao je Karuc.

Roditelji ove djece imali su pravomoćne presudu zbog zanemarivanja.

Portparol Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić kazao je kako je Josip Rođak (54), otac koji je pokušao ubiti svoje četvero djece, u septembru 2017. godine nepravomoćno osuđen u Općinskom sudu u Zadru na kaznu zatvora od jedne godine zbog krivičnog djela protiv braka, porodice i djece, te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava.

Na istu kaznu zatvora osuđena je i njegova supruga, majka djece. Budući da se na prvostepenu presudu nisu žalili, ona je u novembru 2017. postala pravomoćna, rekao je Klarendić.

Josipu Rođaku jučer je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela te radi neometanog odvijanja krivičnog postupka zbog posebno teških okolnosti krivičnih djela.

Protiv njega vodi se postupak zbog osnovane sumnje da je počinio krivična  djela teških ubistava u pokušaju, za što je hrvatskim zakonom propisana kazna i do 40 godina zatvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.