ZAGREB

Političari Živog zida na ulici dijelili novac građanima

Lukanić tvrdi da postoji popis roditelja koji su dobili pare

Živi zid u Zagrebu. Index.hr

Avaz.ba

3.3.2019

Živi zid već duže vremena po centralnim hrvatskim trgovima dijeli novac u gotovini. Riječ je o, kako tvrde u Živom zidu, 500 kuna (132 KM) donacije za samohrane roditelje, prenosi Index.

U političkoj historiji Hrvatske više je slučajeva kada su stranke donirale svoje birače, poput koncerata, besplatne hrane i pića te raznih darova, no ovo je, koliko je poznato, prvi put da se novac biračima dijeli u gotovini, i to na ulici.

- Novac izdvajamo iz budžeta stranke, ali i plaća naših zastupnika. Stranka se finansira iz državnog budžeta i u manjoj mjeri iz članarina i donacija. Poznato je da Živi zid svake godine veći dio svojih sredstava donira građanima, ovo je prvi put da to radimo u gotovini -  objašnjava sekretar Živog Zida Tihomir Lukanić, dodajući da postoji tačna evidencija kome je namijenjen taj novac.

Lukanić tvrdi da postoji popis roditelja koji su dobili novac.

Postoje ugovori o donacijama koje su roditelji potpisali i koje smo dužni dati reviziji. Postoji i sistem provjere. Svaki roditelj dobije 500 kuna (132 KM), a do sada smo podijelili oko 100.000 kuna ( 2.645 KM). Nismo još gotovi jer do svakog roditelja treba doći, što je odužilo proces, ali svi će doći na red - kaže Lukanić za Index. 

Na upit smatra li kako bi Živi zid mogao imati problema zbog činjenice da doslovno dijele gotovinu građanima, Lukanić odgovora "da ne očekuje poteškoće". 

Kontaktirali smo Reviziju uoči početka akcije, Poreznu upravu i Ministarstvo finansija. Oni međusobno nisu usklađeni i zapravo su nam dali dosta različite informacije jer to niko nikada nije radio. Vjerujemo da su građani iznad birokratije - kaže Lukanić za Index.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.