ODLUKE

Austrijanci ne dozvoljavaju Hrvatima: Ove godine neće biti mise na Blajburgu

Iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje zahtijeva dozvolu Katoličke crkve u Koruškoj

Skup u Blajburgu se neće moći održavati. balkaninsight.com

Avaz.ba

8.3.2019

Austrija se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Blajburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Evropskog parlamenta. Navode kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Blajburga šteti ugledu Katoličke crkve.

Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira, saopćila je u petak tamošnja Katolička crkva. 

- Misa na polju pored Blajburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti - navodi se u pismu koje je potpisao sekretar biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Gugenberger (Guggenberger).

Kako se dalje navodi u saopćenju, odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise pored Blajburga, koja je trebala biti održana 18. maja ove godine, donesena je nakon temeljne analize skupa 2018., kao i brojnih razgovora između predstavnika austrijske i hrvatske biskupske konferencije.  

- Analiza mise 2018. je pokazala kako uvjeti za davanje dozvole, koje je prije toga postavio biskup Šavrc (Schwarz), u najvećoj mjeri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni - istakli su u saopćenju.

Iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje mise zahtijeva dozvolu nadležne Katoličke crkve u Koruškoj. 

Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz perioda Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.