HRVATSKA

Ne znam ko me tukao, iako sam oslijepio, barem sam živ

Ivan Mikuljan iz Andrijaševaca teško je nastradao u uličnoj tučnjavi 22. avgusta 2018. u Vinkovcima

Mikuljan: Vjerujem da mi se može vratiti vid. Screenshot

Avaz.ba

9.3.2019

Ivan Mikuljan iz Andrijaševaca teško je nastradao u uličnoj tučnjavi 22. avgusta 2018. u Vinkovcima u kojoj je učestvovao i sin HDZ-ova saborskog zastupnika Steve Culeja. Ivan je mjesecima bio u komi.

- Uspio sam preživjeti uprkos lošim prognozama. Ljekari se nikada nisu predavali, kao ni ja sam, premda sam većinu tog vremena proveo u komi ili bez svijesti. Vjerovatno je presudila i jaka volja za životom i danas sam sretan što sam živ, ali su povrede dovele do atrofije vidnog živca i sljepoće - govori Ivan, koji je teško nastradao u uličnoj tučnjavi 22. avgusta 2018. u Vinkovcima, piše ''Jutarnji list''.

Ivanu je bila slomljena jagodična kost, povrijeđen mu je lijevi maksilarni sinus te je imao nekoliko krvarenja u mozgu, koji mu je natekao. Ivan je od težine povreda oslijepio. Iz osječke bolnice otpušten je 3. januara 2019. godine.

- Neizmjerno sam zahvalan neurohirurgu Marku Kovačeviću iz KBC-a Osijek i ljekarima u vinkovačkoj bolnici, kao i medicinskom osoblju obije bolnice. S povredama glave i mozga sada je sve uredu i ne osjećam nikakve tegobe - istaknuo je mladić, kojem su ljekari nakon više operacija, kada je postalo jasno da će se izvući, na dio lobanje ugradili i plastiku da bi je zatvorili. 

Sada mu je život usmjeren na probleme s vidom. Ljekari su mu kazali da bi u sljedećih nekoliko mjeseci možda moglo doći do određenog poboljšanja vida, ali se nisu usudili prognozirati hoće li se to dogoditi i u kojoj mjeri. U zatvorenom prostoru mu je sve crno i baš ništa ne vidi, dok vani lagano nazire određene siluete.


Ivan Mikuljan u bolnici. Screenshot

- Sretan sam što sam živ, a kada sam uspio preživjeti takve povrede, vjerujem da mi se može vratiti i vid da bih se mogao vratiti na posao da bih opet mogao zajahati konja - kazao je Ivan.

O kobnom 22. avgustu kada je, oko 1.42 sata, u središtu Vinkovaca brutalno pretučen, kaže, niti može niti želi govoriti.

- Istraga je u toku, pa i ne smijem, a iskreno praktički se ničega i ne sjećam. Znam da smo bili u jednom kafiću i da smo krenuli prema parkingu na kojem nas je trebao pokupiti prijatelj automobilom i odjednom su se neki tipovi zatrčali na nas, osjetio sam jak udarac i samo sam pao na beton - kaže Ivan, koji je sebi došao u vinkovačkoj bolnici, gdje mu se stanje ubrzo pogoršalo, piše ''Jutarnji list''.

Dečke koji su ga napali, kaže, ne poznaje. Čak mu ni njihova imena nisu poznata.

Općinsko državno tužilaštvo u Vukovaru je objavilo da su Vijeću za mladež Općinskog suda u Vukovaru podnijeli prijedlog za izricanje maloljetničke sankcije prema četiri maloljetnika, dok su protiv dvojice maloljetnika odbacili krivičnu prijavu, kao i protiv Ivana.

Ovoj četvorici, pak, prijeti kazna zatvora do tri godine. U odnosu na preostalih osam osumnjičenih, među kojima je i 20-godišnji L. M., kojeg se sumnjiči da je udario Mikuljana, nakon čega je on pao i glavom udario u beton, istraga i dalje traje, a ako im se utvrdi odgovornost i završe na sudu, prijeti im zatvorska kazna od 1 do 8 godina, odnosno od 3 do 12 godina, ako se pokaže da je po život opasna posljedica izazvana namjerno.

Drugoosumnjičeni u ovom slučaju je i Domagoj Culej, sin HDZ-ovog saborskog zastupnika Steve Culeja, kojeg policija sumnjiči za učestvovanje u tučnjavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.