NEDOLIČNO PONAŠANJE

MUP RH: Osim "Dinamo Zagreb", policajac je migrante tjerao da skandiraju i ustaški pozdrav "Za dom spremni"

Jedan službenik ekspresno udaljen iz službe

MUP RH: Policajac koji je snimao video udaljen je iz službe. Screenshot

Net.hr

12.3.2019

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) potvrdilo je u odgovoru na upit N1 kako je policajac migrante, osim "Dinamo Zagreb", tjerao i da viču “Za dom spremni”. Policajac koji ih je snimao udaljen je iz službe.

Iz MUP-a ističu da je i povik "Za dom spremni", također, bio “dio neprimjerene komunikacije policijskog službenika i zatečenih migranata”.

Taj dio komunikacije je, također, obuhvaćen inspiciranjem stručnog tima Uprave policije odmah po saznanju, odnosno u petak, 8. marta 2019. godine, a isti dan o događaju je obaviješteno i nadležno državno odvjetništvo u Karlovcu. S tim u vezi, Policijska uprava karlovačka provodi kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja te će o svemu poduzetom i utvrđenom izvijestiti nadležno odvjetništvo u Karlovcu. 

Protiv trojice policijskih službenika koji su sudjelovali u događaju nadležni rukovoditelji pokrenut će disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti iz člana 96. stav 1. tačka 7. Zakona o policiji, nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada šteti ugledu policije, dok je policijski službenik koji je snimao i nedolično se ponašao na način da je neprimjereno komunicirao sa zatečenim osobama, rješenjem načelnika Policijske uprave udaljen iz službe jer se disciplinska povreda ocjenjuje takvom da bi njegov ostanak u službi mogao štetiti interesima službe. 

U više navrata smo ponavljali naš stav oko nulte tolerancije na bilo kakva protupravna ponašanja policijskih službenika, stoga i ovakvo ponašanje osuđujemo - zaključuje MUP RH u odgovoru. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.