HRVATSKA

Nakon šestog pokušaja: Sud ponovo nije potvrdio optužnicu protiv Mamića

Nova sjednica Optužnog vijeća zakazana za 21. maj u 10 sati

Zdravko Mamić. Arhiv

Index.hr

27.3.2019

Zbog neuredne dostave poziva za trojicu okrivljenih, na osječkom Županijskom sudu danas ponovo, šesti put nije potvrđena druga optužnica protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još šestorice osumnjičenih koje USKOK tereti da su u sklopu zločinačke grupe zagrebački klub oštetili za oko 200 miliona kuna (50 miliona maraka). 

Sjednica Optužnog vijeća odgođena je jer nije iskazana uredna dostava poziva za trojicu optuženika - Zdravka i Marija Mamića i Nikkya Artura Vuksana te advokata Veljka Miljevića, branioca Zdravka Mamića, a s obzirom na te okolnosti, nije bilo zakonskih uvjeta za održavanje sjednice, izvijestio je novinare portparol Županijskog suda Miroslav Rožac.

Nova sjednica Optužnog vijeća zakazana je za 21. maj u 10 sati.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, privatnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Na prethodnoj sjednici Optužnog vijeća 14. januara o potvrđivanju optužnice nije se raspravljalo jer je odbrana predložila prenošenje mjesne nadležnosti u ovome predmetu na zagrebački Županijski sud, a Vrhovni sud je u međuvremenu taj prijedlog odbio kao neosnovan.

Osječki sud tada ni iz petog pokušaja nije uspio potvrditi optužnicu kojom se braća Mamić i još šestorica optuženih terete za udruživanje u zločinačku organizaciju, kako bi putem offshore kompanija i ilegalnih ugovora iz Dinama izvukli više od 140 dodatnih miliona kuna (35 miliona maraka).

Kako nije bilo rasprave o potvrđivanju optužnice, nije bilo ni o određivanju istražnog zatvora Zdravku Mamiću, koji je prije presude, kojom je lani u junu nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, pobjegao u Međugorje u BiH, smatrajući presudu za izvlačenje više od 116 miliona kuna (29 miliona maraka) iz kluba isforsiranom i lažnom.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od decembra 2004. do decembra 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 miliona kuna (36 miliona maraka).

Uz navedeno, stoji u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.