HRVATSKA

Daruvarac prijavio mladića kojeg je napao

Motiv napada navodno bili objave i komentari na društvenim mrežama

Darko Kovačević. Agencije

Avaz.ba

31.3.2019

Darko Kovačević Daruvarac, u hrvatskoj javnosti poznatiji kao nasilnik koji je u Zadru brutalno prebio tinejdžericu, opet je završio u pritvoru. Nakon što je ondje proveo noć, krivično je prijavio mladića s kojim se jučer sukobio.  

Kovačević je jučer oko 18 sati na terasi kafića na zadarskoj Puntamiki u Boriku nasrnuo na 24-godišnjeg muškarca i pritom mu prijetio iz zasad nepoznatog razloga, a mlađi muškarac prijavio ga je policiji.  

- Tokom provođenja istraživanja 32-godišnjak je u prisutnosti svog advokata u zapisnik unio prijave zbog krivičnih djela prijetnje, za lažno prijavljivanje krivičnog djela i teške tjelesne ozljede u pokušaju u kojima kao počinioca navodi 24-godišnjaka. Krim-istraživanje se nastavlja da bi se utvrdile sve okolnosti - rekla je Ivana Grbin, portparol zadarske PU.

To traje već neko vrijeme 

Agencije pišu kako su motiv napada navodno bili objave i komentari na društvenim mrežama 24-godišnjeg muškarca vezani za Kovačevićev napad i premlaćivanje 18-godišnje Zadranke.  

Index je razgovarao sa svjedokom koji je tada bio u zadarskom kafiću. 

- Porječkali su se zbog nečega otprije, to traje već neko vrijeme. Koliko znam, počelo je na Facebooku - priča svjedok.  

Svjedok je dodao da je mladić  sjedio s pet ili šest prijatelja. 

- Kovačević je bio tu s jednim prijateljem. Počelo je verbalno, svađali su se. A onda je Daruvarac gurnuo momka. Mladić je pao preko stolice - kaže svjedok.  

Daruvarac se počeo povlačiti 

Nakon što je mladić ustao, krenuo je prema njemu, a Daruvarac se počeo povlačiti, dodaje. 

- Zatim su se umiješali prijatelji i konobari i razdvojili ih. Momak ga je odmah otišao prijaviti u policiju. To je bilo oko 18 sati, tu su bile žene s djecom. Budale, nisu bili ni pijani. Kao dvije babe - rekao je svjedok.

Prenoćio u pritvoru

Portparol PU zadarske Ivana Grbin rekla je da je jučer oko 18 sati najprije došlo do verbalnog sukoba, a potom i naguravanja između 24-godišnjaka i 32-godišnjaka nakon čega je 24-godišnjak podnio krivičnu prijavu zbog prijetnje koju mu je uputio 32-godišnjak, koji je potom priveden u prostorije Policijske uprave zadarske i nad njim se provodi kriminalističko istraživanje.  

U pritvoru je Kovačević prenoćio, a ujutro se nad njim nastavlja kriminalističko istraživanje. 

Notorni nasilnik koji je prebio tinejdžericu  

Daruvarac je u junu prošle godine u kafiću na zadarskoj Meladi 18-godišnju Lorenu mlatio šakama i nogama u glavu i dok je bespomoćno ležala na podu, što se vidi na snimcima nadzornih kamera.  

- 13. juna 2018. godine oko 21 sat, kad je oštećena došla u isti kafe-bar, bez povoda ju je udario glavom u potiljak. Zatim je za njom otišao u WC optuživši je da ga vara, opalio joj je dvije do tri triske, a potom je u namjeri da je teško ozlijedi počeo udarati šakama po glavi. Kad je u WC ušao Ante Kokić i rekao: 'Nemoj je toliko tući, ubit ćeš je', istom je odgovorio 'To i želim'.  

U jednom trenutku Lorena je pobjegla u drugi WC. Ponovo je ušao za njom i ponovo je počeo tući šakama u glavu, a u jednom trenutku je uhvatio za glavu i njom dva, tri puta udario u umivaonik, zbog čega je oštećenica Lorena pobjegla u unutrašnjost bara, gdje ju je okrivljenik bez povoda i uz prisutnost drugih osoba hvatao za kosu, bacao na pod, a potom je i udarao otvorenim dlanovima i zatvorenim šakama te nogama u tijelo i glavu, usljed čega je oštećenica Lorena Gurlica zadobila teške tjelesne povrede, dio je presude Daruvarcu.  

On je na sudu priznao premlaćivanje, a zbog nanošenja teške tjelesne ozljede i prijetnje, osuđen je na pet godina bezuvjetnog zatvora.   

Ali nedavno je zbog zakona koji određuje maksimalno trajanje istražnog zatvora do pravomoćnosti presude pušten na slobodu. Vanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru odbilo mu je odrediti ikakve mjere opreza. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.