HRVATSKA

Šef policije otkrio detalje: Roditelji godinama podvodili dijete

Dijete je izdvojeno iz porodice i predano na brigu određenim tijelima

Romano Vaupotić. NOVA TV

Index.hr

17.4.2019

Koprivničko-križevačka policija prošle sedmice uhapsila je deset osoba s područja Đurđevca, Koprivnice, Drnja i Sigeca zbog optužbe za krivična djela trgovanja ljudima, spolnog iskorištavanja djeteta, podvođenja i još nekoliko drugih krivičnih djela.

- Do najrelevantnijih informacija, koje su pokrenule kriminalističko istraživanje, došli smo putem jedne sasvim druge istrage koja se slučajno vezala na istu osobu, odnosno žrtvu - rekao je Romano Vaupotić za Dnevnik Nove TV.

On je kazao da je cijela stvar funkcionirala na način da su roditelji doslovno prodavali svoje dijete drugim osobama.

- Prema onome što smo do sada uspjeli razjasniti je da se to dogodilo najmanje 4 puta, a prodaja je funkcionirala da su roditelji unaprijed dogovarali prodaju svog djeteta za određeni novčani iznos ili materijalna dobra - dodao je Vaupotić.

Iz policije potvrđuju da je cijela priča trajala najmanje tri godine.

- Žrtve trgovine ljudima ni same nekada nisu u stanju sebe identificirati kao žrtve - objašnjava Vaupotić. 

Sama žrtva priče od ranije je poznata Centru za socijalnu pomoć, a iz policije tvrde da su bili više nego kooperativni, no da se zbog procedure u ovakvim istragama trgovine ljudima zapravo sve bazira na krim policiji i istrazi koja prati strogu proceduru.

- Mi smo za sada utvrdili najmanje 4 slučaja prodaje samog djeteta, međutim, istraživanje nije završeno i još se neke informacije provjeravaju pa ćemo vidjeti rezultate - rekao je Vaupotić na pitanje je li moguće da će se otkriti još ovakvih slučajeva.

Dijete je izdvojeno iz porodice i predano na brigu određenim tijelima, a problem istražiteljima mogli bi zadati članovi porodice ako odbiju svjedočiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.