HRVATSKA

Pokrenut postupak protiv Milijana Brkića: Osumnjičen da je sa saradnicima presretao mailove četiri žene

Prema medijskim navodima, prethodno je u policiji ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje bivše supruge

Milijan Brkić. Agencije

Avaz.ba

18.4.2019

Osječko Općinsko državno tužilaštvo (ODO) pokrenulo je istragu protiv zamjenika predsjednika HDZ-a Hrvatske i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića i njegovog brata Joze te dvojice osumnjičenika iz "Afere SMS", bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i Brkićevog kuma Blaža Curića, a cjelokupna istraga bit će tajno, saopćilo je Tužilaštvo u četvrtak, prenosi Net.hr . 

Ne navodeći imena osumnjičenih, ODO je saopćilo da je, u povodu zaprimljene krivične prijave PNUSKOK-a, otvorilo istragu protiv četvorice osumnjičenika, zbog osnovane sumnje u krivična djela neovlaštenog presretanja računarskih podataka te poticanja i pomaganja u tom krivičnom djelu.

- Postoji osnovana sumnja da su navedena krivična djela počinjena od juna 2015. godine do 20. septembra 2018. u Belišću i Zagrebu, na štetu četiri osobe (1970., 1989. 1977. i 1988.) praćenjem prijenosa, pristupom i snimanjem sadržaja njihovih korisničkih računa, odnosno pribavljanjem podataka potrebnih za pristup korisničkim računima - ističu u DORH-u.

Napominju kako je, na temelju naloga osječke općinske državne tužiteljice, određena tajnost cjelokupne istrage u ovom krivičnom predmetu radi zaštite života oštećenica. 

Prema medijskim navodima, Milijan Brkić prethodno je u policiji ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje bivše supruge, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge optuženog u "Aferi SMS".

Prema neslužbenim informacijama, do tih saznanja je policija došla tokom pretraga računara i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićevog kuma Blaža Curića, koje Uskok u "Aferi SMS" tereti zbog sprečavanja dokazivanja i pomaganja u tom nedjelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.