HRVATSKA Fotografije i snimak objavljeni na internetu

Muslimani klanjali namaz nasred ulice u Splitu, reagirao ksenofobni vijećnik

Ovakav prizor nije nimalo neobičan u nekim drugim dijelovima svijeta, ali podno Marjana je izazvao zanimanje građana

Avaz.ba
25.04.2019 10:42

Foto: Printscreen

Prizor muslimana koji klanjaju na parkingu u Splitu izazvao je novi ksenofobni ispad splitskog gradskog vijećnika Martina Pauka, piše Index.hr.  

Fotografije i snimak muslimana u Splitu koje je objavio Dalmatinski portal navodno su snimljeni u utorak navečer u Tolstojevoj ulici.

Ovakav prizor nije nimalo neobičan u nekim drugim dijelovima svijeta, ali podno Marjana je izazvao zanimanje građana. Kod vijećnika Pauka taj je prizor izazvao ksenofobni, primitivni ispad.

Njegovu objavu s Facebooka prenosimo u cijelosti.

- PROVOKACIJA, A NE MOLITVA. KO SE NORMALAN MOLI NA RASKRSNICI?

Brojni Splićani, ali i ostali Hrvati ostali su zatečeni kad je jučer objavljen snimak klanjanja izvjesnih pojedinaca na vrlo prometnoj raskrsnici u Tolstojevoj.

Za početak, da se razumijemo - nemam ništa protiv vjere i vjernika bilo koje vjeroispovijesti, dapače, budući da sam i sam religiozan, itekako poznajem značenje i važnost molitve.

Ipak, u svjetlu nedavnog pokolja kršćana u Šri Lanki, paljenja katedrale Notr Dam i svih ostalih zala koja imaju jednu zajedničku poveznicu (dobro znamo koju), sasvim je jasno da je javno prakticiranje molitve na ovakav način izazvalo bojazan i neugodnost kod velikog dijela domicijelnog stanovništva.

Niko nikome ne brani da se moli i obraća Bogu, ali način na koji je ovaj performans izveden daje nam za pravo da se zapitamo je li riječ o običnoj molitvi ili pak o odašiljanju poruke.

Naime, svi vjernici, pa tako i vjernici islamske vjere za molitvu uvijek biraju mjesto mira i tišine, nekakvu osamu u kojoj se mogu mirno obratiti Bogu, a nikada dosad u životu nisam vidio da ijedan pojedinac ili skupina svoju molitvu održavaju pokraj izuzetno prometne raskrsnice, i to na parkingu kojim se voze automobili! Svašta! 

U gradu Splitu živi 1.000 muslimana, u cijeloj županiji ukupno 3.000, lično imam nekoliko poznanika i prijatelja islamske vjere. Jeste li ikad vidjeli ikoga od njih da se klanja nasred ceste? Niste, zar ne?

Postoji velika razlika između hrvatskih muslimana i onih na bliskom istoku, to je svima jasno. Iako je riječ o istoj religiji, podneblja iz kojih dolaze potpuno su različita i nemaju veze jedno s drugim. Ono što se posljednjih desetak godina događa u cijeloj Evropi, jučer je i službeno obznanjeno Hrvatskoj - oni dolaze, i ne planiraju se prilagoditi nama, već očekuju da će kroz naredno razdoblje oni biti ta većina kojoj ćemo se mi morati prilagoditi ili nestati.

Da je njihov cilj i svrha bila molitva Bogu, sigurno to ne bi radili ometani od bučnih automobila i znatiželjnih prolaznika, već bi svoj ritual odradili u nečijem privatnom prostoru, molitvenoj zajednici ili osami izvan grada.

Ipak, iz ovog njihovog ponašanja sasvim je jasan cilj ovog performansa, odnosno slanje poruke koja glasi: "Došli smo. Tu smo. Dolazi nas još."

Poput psa koji dođe na livadu pa ima ogromnu potrebu da se pomokri po njoj i tako označi teritorij, tako su i ovi došljaci s drugog kontinenta upravo označili parking.

Nakon parkinga slijedi park, pa kvart, grad, država...  

Ako ne vjerujete, pitajte Francuze, Šveđane, Engleze. 

P.S. Budimo pametni, izbjegnimo svaku vrstu nasilja. Hrvatski muslimani nemaju veze s bliskoistočnim imigrantima, nemojte ih izjednačavati - napisao je Pauk. 

Komentari

NA VRH