HRVATSKA Simbol nacizma na narodnom heroju

Spomenik Većeslavu Holjevcu išaran kukastim križem

Čuveni gradonačelnik Zagreba

Index.hr
25.05.2019 16:41

Najuspješniji gradonačelnik Zagreba

Foto: Antifašistički Vjesnik

Spomenik Većeslavu Holjevcu, narodnom heroju i čuvenom gradonačelniku Zagreba, osvanuo je išaran kukastim križem.

Simbol nacizma nacrtan je sprejem na spomeniku koji se nalazi na južnom ulazu u Zagreb, kod Mosta slobode.

Antifašistički Vjesnik podsjeća da je spomenik Holjevcu podignut 1994. godine. Izradio ga je kipar Zvonimir Gračan, prema idejnom rješenju arhitekte Branka Silađina. Bronzana portretna skulptura nalazi se unutar portala koji simbolizira ulaz u grad s pozadinskim vizurama grada, gdje se posebno ističu Zagrebačka katedrala, Grič, Glavni kolodvor te, naravno, Medvednica, piše Vjesnik.

Većeslav Holjevac je bio organizator ustanka u Kordunu i najuspješniji gradonačelnik Zagreba. Poznata je njegova akcija partizanskog upada u Karlovac 1941. godine. Krajem 1942. postavljen je na dužnost političkog komesara Prvog hrvatskog korpusa. Tokom rata učestvovao je u mnogim borbama u Hrvatskoj, Bosni i Sloveniji, a također i u završnim operacijama za oslobođenje Istre i Trsta. Poslije oslobođenja Zagreba 8. maja bio je komandant grada, a potom komandant Vojne uprave Jugoslavenske armije u Istri, navodi Antifašistički Vjesnik.

Za mandata kao gradonačelnika grada Zagreba od 1952. do 1963. proveo je urbanističke zahvate, a Zagreb je "prešao preko Save", čime je stvoren Novi Zagreb, podsjeća Antifašistički Vjesnik.

Komentari

NA VRH