IZBORI

Hrvatska: Za 12 mjesta u Briselu bori se 396 kandidata sa 33 liste

Pravo glasa ima 3.831.389 osoba

Arhiv

I.K./Avaz.ba

26.5.2019

Od 7 sati jutros, kad su otvorena birališta, građani Hrvatske treći put biraju zastupnike za Evropski parlament.

Pravo glasa ima 3.831.389 birača, od toga čak 154.358 nema prebivalište u Republici Hrvatskoj.

U Hrvatskoj birači mogu glasati na 6.360 redovnih mjesta i 70 posebnih birališta za birače u službi Oružanih snaga, zatvorenike, pomorce itd.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske objavit će nakon 23 sata, a o potpunim rezultatima izvijestit će sutra poslije podne. Izborna šutnja trajat će do 19 sati i tek se tada mogu objavljivati izlazne ankete.  

Inače, za 12 mjesta u Briselu bori se 396 kandidata sa 33 liste, od kojih su dvije nezavisne, a ostale su liste stranaka i koalicija.

Od 12 izabranih 11 zastupnika će odmah nakon izbora u Brisel, a jedan preostali nakon povlačenja Britanije iz EU. 

Za pripadnike Hrvatske vojske (HV) koji za evropske izbore nisu u mogućnosti glasati na biračkom mjestu svog prebivališta organizirano je glasanje u Hrvatskoj i inozemstvu na posebnim biračkim mjestima koje je odredilo Državno izborno povjerenstvo. 

Osim Hrvatske, danas se održavaju izbori i u 20 drugih zemalja članica EU: Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, Malti, Belgiji, Luksemburgu, Španiji, Portugalu, Estoniji, Litvi i u Mađarskoj. Ostale države članice izbore su održale nekoliko dana ranije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.