IZBORI Birači birali 12 zastupnika u Evropskom parlamentu

HDZ pobijedio u 13 županija, SDP u pet i Zagrebu

Index.hr
27.05.2019 06:59

U Zagrebu je SDP-u pripalo 21,34 posto glasova

Foto: AFP

HDZ je osvojio najviše glasova na izborima za Evropski parlament u 13 županija, a slijedi ga SDP s vodećom pozicijom u pet županija i gradu Zagrebu, dok je Amsterdamskoj koaliciji i HNS-u najviše glasova pripalo u po jednoj županiji, pokazuju privremeni rezultati Državne izborne komisije.

HDZ je pobjedu odnio u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Zadarskoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-Dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Uz te županije, HDZ je i u inozemstvu osvojio najviše glasova. 

Na drugom mjestu po broju osvojenih županija je SDP, koji je pobijedio u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji te gradu Zagrebu, koji je ponovo preoteo od HDZ-a.

U glavnom hrvatskom gradu SDP-u je pripalo 21,34 posto glasova, HDZ-u 13,63 posto, a više od pet posto glasova dobili su i Hrvatski suverenisti koji okupljaju Hrast, HKS, HSP AS, UHD, zatim liste Mislava Kolakušića i Marijane Petir, te koalicija Neovisni za Hrvatsku i HSP.

HDZ je premoćno pobijedio u Virovitičko-podravskoj i Ličko-senjskoj županiji, gdje je osvojio više od 40 posto glasova.

Komentari

NA VRH