TERORIZAM

SOA objavila izvještaj: 1.000 osoba na stranim ratištima iz BiH, Kosova i Albanije, samo dva Hrvata

U redovima ISIL-a bilo je i pet žena koje imaju i hrvatsko državljanstvo

Arhiv

I.K./Avaz.ba

3.6.2019

Potencijalni rizik terorističkih napada u režiji tzv. vukova samotnjaka, povratak pripadnika ISIL-a u države jugoistočne Evrope, koruptivno djelovanje organiziranog kriminala prema pojedincima u državnim institucijama, znatno povećanje pokušaja migranata da putem tzv. balkanske rute ilegalno uđu u Hrvatsku, glavni su sigurnosni rizici s kojima se suočava Hrvatska, stoji u najnovijem izvještaju za 2018. godinu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Osim toga, navedena je i mogućnost povećanja kibernetičkih napada, s obzirom na predsjedavanje Hrvatske Vijećem EU, navodi se u ovom izvještaju.

I u ovom izvještaju, piše Jutarnji.hr, navodi se kako je s područja jugoistočne Evrope na ratišta u Irak i Siriju otišlo oko "1.000 pristaša džihadističkog salafizma". Iako se ne precizira o kojim je državama riječ, jasno je da su to Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, prenosi. 

SOA je prvi put navela kako su se u redovima ISIL-a borila dvojica muškaraca, koja su najvjerovatnije poginula, a imali su i hrvatsko državljanstvo. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o Eduardu Durgutiju i Kristijanu Krniću. Durguti zvanI Muaz je "poznati pripadnik islamskog radikalnog pokreta u BiH".  

Uhapšen je u našoj zemlji 2014. u policijskoj operaciji “Damask” zbog učestvovanja u ekstremističkom mudžahedinskom pokretu u Gornjoj Maoči, a tada mu se kao mjesto prebivališta navodila Zenica.

Prema podacima bh. pravosuđa, on je prošle godine poginuo u borbama u Siriji kao pripadnik ISIL-a. Inače, Durguti je, osim hrvatskog, imao i austrijsko državljanstvo, a u ISIL je otišao iz Švicarske. Nikada nije živio u Hrvatskoj, a nije poznato kada je i kako dobio hrvatsko državljanstvo. 

Porijeklom iz BiH je i Kristijan Krnić, koji je, također, uz hrvatsko imao i austrijsko državljanstvo. Ni on nikad nije živio u Hrvatskoj, a u ISIL je otišao iz Austrije.

Osim njih, u redovima ISIL-a bilo je i pet žena koje imaju i hrvatsko državljanstvo, a prema izvještaju SOA-e, one su se ovoj organizaciji pridružile kao pratnja supruzima “džihadistima”, a neke su u Siriji i Iraku rodile djecu. Neke od njih sada su u civilnim kampovima pod kontrolom tursko-arapskih snaga. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.