HRVATSKA

Pernar se oglasio usred noći: Otkrio koliko je osoba pristupilo njegovoj novoj stranci

Negdje oko 3 sata ujutro istresao dušu

Pernar: Najavio osnivanje nove stranke. Arhiv

Avaz.ba

7.6.2019

Saborski zastupnik i osnivač Živog zida Ivan Pernar, nakon najave izlaska iz stranke, oglasio se putem Facebooka i najavio osnivanje nove stranke. 

U glasnim razmišljanjima na Facebooku otkrio je da će stranku nazvati Stranka Ivana Pernara po uzoru na Miru Cerara, pa je ubrzo i donio odluku i objavio pristupnicu za osnivanje. 

Oko ponoći je objavio da su 1.244 osobe već ispunile pristupnicu za njegovu stranku.

Nakon turbulentnog dana u kojem je objavio da napušta Živi zid, Ivan Pernar još jednom je na Facebooku, negdje oko 3 sata ujutro, istresao dušu i objasnio razloge napuštanja stranke.

- Dragi prijatelji, ovo što ću vam reći će vas nasmijati, znači... Tri osobe u Glavnom odboru Živog zida - Ivan Sinčić, Vladimira Palfi i Tihomir Lukanić, čine kvorum upravnog tijela stranke (Glavnog odbora) i Skupštine stranke (koja bira GO). Znači, u prijevodu, tri osobe upravljaju strankom koja broji 18.000 članova. U trenutku kad sam shvatio da oni to ne čine u skladu s interesima stranke, ja sam doveo u pitanje tu farsu i napustio stranku. Objasnit ću vam zašto, dok sam bio u Glavnom odboru, njih troje je imalo legitimitet. 

Mogli su uvijek reći - da, istina je da demokratije nema, ali ljudi koji uživaju podršku članstva su tu - i onda spomenu Sinčića, Bunjca i mene. Međutim, mojim odlaskom iz stranke i pobunom Bunjca tri osobe s početka priče počinju shvatati da je članstvo uvidjelo da legitimiteta više nema, da njihova apsolutna vlast više nema podrške, odnosno da 90 posto članstva njih više ne podržava.

Tu je sad nastao šou, ne zato jer oni vladaju apsolutizmom nego zato jer taj apsolutizam više nema potpore članstva. Koga oni trenutno predstavljaju, to je trenutno najveći misterij. Naglašavam bitnu stvar, poenta nije u tome odlučuje li o nečemu jedan čovjek ili sto osoba, već imaju li podršku onih kojih se njihove odluke tiču.

Takav sistem je mogao funkcionirati dok je vodstvo stranke imalo podršku 90 posto članstva, ali te podrške, kao što sam i objasnio, više nema. Situacija je trenutno obratna, a oni se i dalje grčevito drže za svoje pozicije, kako gospođa Palfi tako i njen suprug i gospodin Lukanić.

Koji su njihovi motivi, ostavljam vama da zaključite. Oni sad spominju izbore unutar stranke, ali to je neozbiljno od njih jer i sami znaju da isključivo njih troje imaju pravo glasa na takvim izborima i da samim time takvi izbori ništa neće promijeniti. Stvarni izbori u kojem bi članovi odlučivali doveli bi do njihovog pada s funkcija i zato sumnjam da bi iste dozvolili - napisao je Pernar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.