KANDIDATURE

Šuška se o novim imenovanjima: Grabar-Kitarović i Plenković mogli bi dobiti pozicije u evropskim institucijama

"Le Sir", koji važi za ugledan i ozbiljan medij, piše pozivajući se na neimenovane izvore da EPP traži novog kandidata koji bi mogao dobiti širu podršku

Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković. Večernji list

L.Đ./Avaz.ba

20.6.2019

Evropski socijalisti i liberali snažno se protive kandidaturi njemačkog demokršćanina Manfreda Vebera (Webera) za predsjednika Evropske komisije, ali pristaju da to mjesto pripadne Evropskoj pučkoj stranci, koja sada traži nove kandidate, a među tim nedeklariranim kandidatima spominje se dvoje najviših hrvatskih dužnosnika Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković, piše u četvrtak belgijski dnevni list "Le Soir".

"Le Sir", koji važi za ugledan i ozbiljan list, piše pozivajući se na neimenovane izvore da EPP traži novog kandidata koji bi mogao dobiti širu podršku. Tekst potpisuje novinar Jurek Kuzkieviča (Kuczkiewicz), inače vrlo dobar poznavalac politike u evropskim institucijama, što daje dodatnu težinu ovoj vijesti. 

List dodaje da bi Mišel Barni (Michel Bariner) bio kandidat koji bi mogao dobiti podršku za predsjednika Evropske komisije, "ali da nijedan izvor nije spomenuo njegovo ime". 

- Ime hrvatske predsjednice pojavilo se u posljednja 24 sata, kada je EPP, pritisnut potrebom da napusti kandidaturu svog čelnika Manfreda Vebera, pojačao potragu u svojim redovima. Šefica države od 2015., sa solidnim ministarskim iskustvom, bila je i pomoćnica glavnog sekretara NATO-a. Oko nje je veći konsenzus nego oko hrvatskog premijera Plenkovića, koji se, također, spominje, ali ona ima nešto izraženiji nacionalistički profil - navodi list.

Za Plenkovića list navodi da je "cijenjen među svojim kolegama".

- Ali njega su šefovi država ili vlada iz EPP-a izabrali da ih predstavlja u tripartitnim pregovorima premijera o imenovanju čelnika, što je znak povjerenja. Mogao bi biti korisno i konsenzualno rješenje - navodi list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.