HRVATSKA

Rimac na sastanku s Plenkovićem: Propuštamo veliku priliku

Slovačka i Estonija u posljednjih 10-ak godina od ulaganja u autoindustriju uspjele znatno povećati BDP

Andrej Plenković. Arhiv

V. D./Avaz.ba

28.6.2019

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i pet ministara te predstavnici uprava autokompanija "Hyundai" i "Porsche" danas su u kompaniji "Rimac Automobili" razgovarali o potencijalu i privlačenju autoindustrije u Hrvatsku, a vlasnik te kompanije Mate Rimac im je predstavio studiju s konkretnim smjernicama za privlačenje te industrije. 

Današnjem susretu prethodio je sastanak premijera Plenkovića početkom sedmice s Rimcem, osnivačem jedne od vodećih kompanija za proizvodnju električnih vozila i tehnologije visokih performansi.

Šansa za Hrvatsku 

Po dolasku u "Rimac Automobile" premijer i ostali gosti prvo su obišli proizvodni pogon, a nakon toga je Rimac predstavio studiju s konkretnim smjernicama i koracima za privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku. 

Rimac je pritom napomenuo da su je ozbiljno pripremali dvije godine, naglasivši da bi Hrvatska bila privlačna proizvođačima i za druge investicije u autoindustriji kada bi imala i pokazala neke komparativne prednosti. Time bi, rekao je, mogla ući i u nečiji izbor kao ulagačko odredište, što, nažalost, trenutno nije slučaj.

- Vjerujemo da i Hrvatska može stvoriti atraktivno okruženje da privuče te investicije, pogotovo što vidimo nevjerovatne brojke o investicijama u toj industriji u zemljama srednje i istočne Evrope, kao i njihovom pozitivnom utjecaju na poslovni i društveni ekosustav zemalja u kojima se to razvija - istaknuo je Rimac.

Iznio je primjere Slovačke i Estonije, koje su sa sličnim brojem stanovnika, kao i Hrvatska u posljednjih 10-ak godina od ulaganja u autoindustriju uspjele znatno povećati BDP, što Rimac vjeruje da je moguće i u Hrvatskoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.