AKTUELNO

Svi strahuju: Ove životinje u Jadranu su opasnije od morskih pasa

Oprezno u vodi. Agencije

Avaz.ba/Al. Ti.

29.6.2019

Iako mnogi smatraju da su morski psi najveće i najopasnije nemani koje vas mogu "zateći" na moru, stručnjaci otkrivaju da to nije baš tako.

Nakon što je kod Makarske uoči početka ove turističke sezone viđen morski pas, stručnjaci su više puta ponovili da nema razloga za paniku.

Životinjice poput vatrenog crva, pauka žutac, meduze, vlasulje su samo neke od životinja koje vam mogu zadati mnogo više problema ako odmarate na Jadranu.

- Jadransko more je vjerovatno jedno od najsigurnijih mora za kupanje, kaže za MS Pero Ugarković, saradnik Instituta za oceanografiju i urednik stranice Podvodni.hr. Najčešća povreda dogodi se pri susretnu s morskim ježincem.

"Jako bitno je ostaviti bodlju pod kožom dva-tri dana da se stvori upalni proces oko bodlje i ta će tekućina pomoći da bodlja sam izađe. Ako pokušamo izvaditi na silu, dio bodlje će ostati pod kožom i tada može doći do nekih trajnih komplikacija.

U zadnje vrijeme jedna nova životnja došla je u sjeverni Jadran, dok je prije viđena samo na jugu. To je, objašnjava Ugarković, vatreni crv.

- Taj crv ima jako puno otrovnih čekinja po svome tijelu i te čekinje se zabijaju pod kožu. Nikakve ozbiljne posljedice se neće dogoditi, osim što će nas peči rana nekoliko sati - dodaje Ugarković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.