HRVATSKA Afera "Planinska"

Ivo Sanader očekuje pljenidbu i odluku gdje će služiti zatvorsku kaznu

Rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne postalo pravosnažno

Srna
01.07.2019 18:25

Ivo Sanader

Foto: Arhiv

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader upućen je u Centar za dijagnostiku zatvora Remetinec koji će odlučiti gdje će služiti pravosnažnu šestogodišnju kaznu za aferu "Planinska" zbog koje ga, uz zatvor, očekuje i pljenidba nezakonito stečenih 2,3 miliona eura.

Sanader je upućen u Centar za dijagnostiku gdje će u idućih mjesec dana određivati u kojem će zatvoru služiti kaznu - kazao je portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. 

Time bi Sanader i formalno trebao početi služiti kaznu zbog afere "Planinska", budući je rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne postalo pravosnažno.  No, osim zatvora Sanadera očekuje i pljenidba, jer 15 dana od pravosnažnosti presude u državni budžet nije uplatio 2,3 miliona eura, koliko je, prema presudi, primio od Stjepana Fiolića nakon što je zgradu njegove kompanije kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković. 

Upravo zbog pokretanja pljenidbe, pravomoćna presuda protiv Sanadera i njegovih suoptuženika poslana je Građansko-upravnom odjelu zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva.

- Prvostepena i drugostepena presuda dostavljene su građansko-upravnom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje je nadležno za pokretanje postupka pljenidbe - kazao je Devčić.

Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. aprila kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi "Planinska" za koju je ranije osuđen na četiri i po godine. Kako mu je pravosnažna kazna veća od pet godina odmah je vraćen u istražni zatvor, gdje je čekao pismenu presudu Vrhovnog suda koji je razloge povećanja kazne pismeno obrazložio 23. maja.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potom je izjavio da će država razmotriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi od bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a, slijedom pravosnažne presude, oduzela protupravno stečenu imovinsku korist. Objasnio je da se rok od 15 dana odnosi na dobrovoljno plaćanje, a tek nakon toga počinju teći rokovi za pljenidbu.

U pravosnažnoj presudi Vrhovni sud je zaključio da je u slučaju "Planinska" riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku".

Uz Sanadera, Fiolića i Čobankovića, koji je nakon priznanja korupcije osuđen na društveno koristan rad, u slučaju "Planinska" je osuđen i Mladen Mlinarević, čija je kompanija prije kupoprodaje izradila uvećanu vrijednost Fiolićeve nekretnine.

Komentari

NA VRH