VELIKI GURMAN

Kolinda Grabar-Kitarović daleko od protokola i luksuza, sasvim obična i opuštena

Unijela dašak života skromnoj zgradi na Penedi

Kolinda Grabar-Kitarović. Screenshot

Avaz.ba / Gloria

25.7.2019

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović upustila se u neobičnu avanturu. Ona je za časopis "Gloria" pokazala kako izgleda u opuštenim trenucima, u japankama i sportskoj odjeći, a potom demonstrirala svoje vještine za špretom i vatrenim oružjem.

Kako prenosi ovaj časopis, iako je vojni objekt Peneda na Brijunima daleko od doživljaja o luksuznim zdanjima u kojima najviši državni dužnosnici obično provode godišnji odmor, predsjednici Grabar-Kitarović ta nekadašnja militarizirana zona je omiljena ljetna oaza. 

Ona se, kako ističu, lako navikla na vojnički ugođaj jer i tokom čestih službenih odlazaka u Afganistan odbija boraviti u rezidenciji te radije spava i živi u prašnjavom kontejneru, kao i ostali vojnici. 

Predsjednica koja nerijetko pokupi komplimente za svoj izgled, unijela je dašak života skromnoj zgradi na Penedi. Naime, prema njenom uputstvu, u dvorištu su posađeni mediteranski začini poput mente, bosiljka i ružmarina pa joj je pravi užitak nakon poslovnih obaveza sjesti na terasu, uživati u netaknutoj prirodi i udisati čudesan brijunski zrak.

Grabar-Kitarović je za "Gloriju" rekla i kako uživa u skromnom, a tako zadivljujućem mediteranskom ambijentu, bez protokola i luksuza, bez kuhara i konobara...

U svom brijunskom kutku predsjednica Hrvatske je novinarima demonstrirala kulinarske vještine. Kako navode, vrhovna zapovjednica Hrvatske ratne mornarice je hirurškom preciznošću rezala lungiće, miješala njoke u vreloj vodi i pokazala se kao prava gurmanica. 

- Iznimno mi je važno šta jedem i ne bih mogla biti na dijeti koja uključuje post. Zbog obaveza ne smijem biti gladna jer u suprotnom mozak ne funkcionira kako treba. Priznajem, prije sam se znala tješiti hranom, pogotovo sendvičima nakon napornog radnog dana, što me i dovelo do viška kilograma. No, danas sam ponosna jer ponovo stanem u maskirne hlače koje sam kupila prije deset godina u SAD - kazala je Grabar-Kitarović. 


Kolinda Grabar-Kitarović. Screenshot

Ona je otkrila i u čemu je tajna njene vitkosti, navodeći kako dobru liniju ima zahvaljujući kretanju i mediteranskoj prehrani. 

- Međutim, svima savjetujem da se, prije nego što krenu mršaviti, posavjetuju s liječnikom ili nutricionistom. Ja sam gotovo sasvim izbacila šećer i ne jedem bijeli kruh. Pijem samo vodu, većinom iz slavine, kafu izbjegavam zbog kofeina, kao i crno vino zbog intolerancije na histamin. Od masnoća koristim isključivo domaće maslinovo ulje i malo maslaca. U mom hladnjaku uvijek je mnogo voća i povrća, pogotovo avokada - istakla je Grabar-Kitarović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.