ŠOKANTNO

Međugorska vidjelica betonirala plažu ispred svoje vile na Hvaru: Pločice se ukazale u Sućuraju

Prema podacima iz zemljišnih knjiga, vlasnici kuće i parcele zaista su Mirjana i Marko Soldo

Mještani šokirani ponašanjem vidjelice. Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

30.7.2019

Međugorskoj vidjelici Mirjani Dragičević-Soldo lakše je vidjeti Gospu nego koncesijsko odobrenje te je, na zaprepaštenje mještana, betonirala plažu ispred svoje luksuzne vile, piše novinarka "Slobodne Dalmacije" Andrea Topić, kojoj su se mještani obratili i pokazali im, kako kažu, devastaciju prirodnog bogatstva.

Šok i nevjerica

- Morate vidjeti, inače nam nećete vjerovati - ponavljali su u transu.

I bili su u pravu. Širili smo vilice u nevjerici. Ostali zapanjeni, piše "Slobodna Dalmacija".

Sućuranii su još ranije vidjeli kako je vidjelica pred svojom prekrasnom vilom u uvali Blace nasula beton preko stijena, a onda taj nered obložila kamenim pločicama.



Plaža izbetonirana i popločana. Slobodan Dalmacija

Izgleda nadrealno, nezemaljski, nestvarno.

Prema podacima iz zemljišnih knjiga, vlasnici kuće i parcele zaista su Mirjana i Marko Soldo. Vidjelicu smo pokušali kontaktirati preko nekoliko marketinških agencija koje po stranom tržištu plasiraju njene knjige o ukazanju, ali odgovor nismo dobili, kaže "Slobodna Dalmacija".

- Betonirala je i popločala plažu, a onda je još i otjerala Sućurane koji su se tu dolazili kupati. Devastira i pravi privatnu plažu, a institucije ne reagiraju - svjedoči profesorica Suzana Kačić-Bartulović, koja je ovaj primjer uzurpacije pomorskog dobra ranije prijavila nadležnima.

Ona i njena porodica uporno ukazuju na prekomjerno betoniranje obale istočnog dijela Hvara, zbog čega se često nađu u problemima poput ovih:

- Moja prijava Lučkoj kapetaniji i Općini završila je na palmi usred parka. Ocu su mi razbili retrovizor i staklo, crtali grafite, zvali noću telefonom... Zgrožena sam devastacijom i postavljam pitanje zašto odgovorni okreću glavu od betonizacije obale i do kada misle prijetiti svima koji traže poštivanje zakona RH - pita se Suzana.

Uzaludni upiti

Odgovor smo pokušali dobiti od Državnog inspektorata. Najavili su obići devastirano područje.

- Inspekcijski nadzor nad betoniranjem i popločavanjem platoa u uvali Blace u Sućuraju na otoku Hvaru bit će uvršten u plan inspekcijskog nadzora u idućem razdoblju - poručuju iz DORH-a.

Županiju splitsko-dalmatinsku novinarka je, također, pitala šta misle o ovome i vjeruju li fotografijama. Iz Odjela za pomorstvo i turizam osuđuju uništavanje prirode. Iz njihovih riječi može se zaključiti da je osoba koja je postavila ležaljke, trebala za njih tražiti i koncesijsko odobrenje:

- Betoniranje na pomorskom dobru, kao ni njegova uzurpacija, nisu dozvoljeni. Planom upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Sućuraj za 2019. na mikrolokaciji Uvala Blace predviđeno je 15 ležaljki i 15 suncobrana. Prema dostavljenoj fotografiji, vidimo da nije riječ o istoj lokaciji.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.