ZAGREB Nova predsjednica Evropske komisije

Fon der Lejen: Hrvatska je izuzetno uspješna priča

Fena
30.07.2019 14:48

Hrvatska je izuzetno uspješna evropska priča, rekla je u utorak izabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) po dolasku u Zagrebu u kratkoj izjavi za novinare prije razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. 

Hrvatska je najmlađa članica Evropske unije, a ipak će već početkom 2020. predsjedavati Vijećem EU.

 - Hrvatska je izuzetno uspješna priča i ona je model za mnoge, mnoge zemlje - rekla je Fon der Lejen.

Izrazila je divljenje hrvatskim postignućima i zahvalila na podršci Hrvatskoj i premijeru Andreju Plenkoviću, jer su podržali njen izbor.

Smjernice svog predsjedavanja Evropskom komisijom dala je prije dvije sedmice, a ovom prilikom je podsjetila na važnost tema kao što su inovacija, digitalizacija, demografija. 

 - Mislim da u tom (demografskom) izazovu ima mnogo mogućnosti ako tom pitanju pristupimo na pravi način - rekla je.

 Tu je nabrojala prvenstveno potporu za roditelje, subvencije. Demografski pad je problem s kojim se suočavaju mnoge zemlje.

No, Evropa je predvodnica, mi možemo istražiti kako pristupiti tom problemu i izvući koristi, jer "postoje načini da se (izazovi) pretvore u mogućnosti".

Ponovila je već istaknute ciljeve svog predsjedavanja.

- Moji politički ciljevi su uravnotežiti istok i zapad, uravnotežiti sjever i jug, uravnotežiti manje i veće članice - rekla je.

No, u tomu je moguće uspjeti samo kroz jedinstvo, istaknula je Fon der Lejen.

- Ako smo ujedinjeni, napredni, snažni, ako govorimo snažnim evropskim glasom, možemo uspjeti. 

Premijer Plenković rekao je da će današnji susret hrvatska strana iskoristiti kako bi predstavila predsjednici EK specifičnosti Hrvatske.

- Hrvatska lovi korak ne samo sa starim članicama, već i s novima koje su ušle 2004., 2007., kako bi došla na onaj nivo koji je primjeren onima koji su razvijeni u ovoj evropskoj porodici - rekao je Plenković.

Spomenuo je ispunjavanje svih kriterija za ulazak RH u šengenski prostor, za strategiju uvođenja eura, prenosi Hina.

Komentari

NA VRH