TURIZAM

Objavljeni podaci o ljetnoj sezoni u Hrvatskoj: Pročitajte koliki je "minus"

I blagi padovi u ovom dijelu godine mogu se prilično odraziti na ukupne godišnje rezultate

Skoro 350.000 noćenja manje nego lani. Arhiv

Jutarnji list

2.8.2019

Prema preliminarnim podacima za juli koje je "Jutarnji list" nabavio od Hrvatske turističke zajednice, turizam je u sedmom mjesecu ipak zabilježio minus, i to 1,5 posto u noćenjima te 1,2 posto u dolascima.

Konkretnije, prema istim preliminarnim podacima, u Hrvatsku je u julu stiglo sveukupno 4,6 miliona turista koji su ostvarili 30,5 miliona noćenja, a prema usporedbi s rezultatima za isti mjesec 2018. godine, riječ je o skoro 350.000 noćenja manje nego lani.

Iako je riječ o padu od samo 1,5 posto, realne brojke ipak su prilično velike s obzirom na to da se, zbog sezonalnosti turizma, najveći volumeni prometa i dalje ostvaruju u julu i avgustu pa se i blagi padovi u ovom djelu godine mogu prilično odraziti na ukupne godišnje rezultate.

Ipak, brojke na razini godine, dakle za prvih sedam mjeseci, i dalje pokazuju rast od 1 posto u noćenjima te 3,5 posto u dolascima.

- Od početka godine, prema prvim preliminarnim rezultatima sistema eVisitor, ostvarujemo pozitivne turističke rezultate te bilježimo 11,5 miliona dolazaka, što je rast od 3,5 posto, te 56,8 miliona noćenja, što je rast od 1 posto u odnosu na lani. U julu bilježimo blagi pad od skoro 1 posto u dolascima i noćenjima. Ono što treba istaknuti u julu je rast domaćih gostiju od 6 posto u dolascima i noćenjima te rast prometa s nama iznimno važnih tržišta poput Italije, Francuske, Španije, Slovenije, Velike Britanije i drugih. Rast prometa u julu zabilježio je hotelski smještaj od jedan posto, ali i destinacije poput Dubrovnika, Splita, Zadra, Novalje ili Rijeke. Trenutno u Hrvatskoj dnevno boravi više od milion gostiju - izjavio je direktor glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.