IZBORI

Hrvatska dobila još jednog kandidata za predsjednika: Nisam to slučajno objavio danas

Za datum objave svoje kandidature rekao je da nije slučajno odabran, "jer nam je "Oluja" pokazatelj da za promjene treba hrabrosti"

Kovač: Mladi ekonomist. Agencije

Avaz.ba/Agencije

4.8.2019

Dejan Kovač, ekonomist s američkog Univerziteta Prinston, danas je objavio svoju kandidaturu za hrvatskog predsjednika, najavivši javne nabavke, predstečajne nagodbe i subvencije kao ključne tačke svoje kampanje.

Kovač, koji je član Američkog ekonomskog društva i Kraljevskog ekonomskog društva te prvi Hrvat zaposlen u "Woodrow Wilson" školi javnih i međunarodnih odnosa, svoju kandidaturu objavio je, kaže, ne slučajno na dan kad je započela operacija "Oluja".

- Vrijeme je da hrvatski političari koji su stvorili probleme, prestanu prodavati bolju prošlost, vrijeme je da se okrenemo budućnosti. Oni koji su probleme stvorili, sigurno ih neće riješiti, njih zanima samo održavanje statusa quo i njihovih pozicija - poručio je Kovač.

Za datum objave svoje kandidature rekao je da nije slučajno odabran, "jer nam je "Oluja" pokazatelj da za promjene treba hrabrosti".

Smatra da se 24 godine nakon "Oluje" domoljublje treba pokazivati radom i sposobnošću, a ne rukom na srcu.

U predsjedničku utrku uključio se zato što vjeruje kako je vrijeme da građani preuzmu odgovornost i aktivniju ulogu u društvu.

Javne nabavke, predstečajne nagodbe i subvencije bit će ključne tačke njegove kampanje.

Predstečajne nagodbe, kako ističe, pokazale su svu neuređenost poduzetničkog, ali i pravosudnog sistema, a kad je riječ o subvencijama, Hrvatska je jedina država koja ne želi javno pokazati kome ih daje.

- To su tri izvora putem kojih se ispumpava novac iz državnog proračuna. Taj gordijski čvor može se presjeći jednim udarcem, a taj mač je transparentnost kroz digitalizaciju - zaključio je taj kandidat, dodavši da na političkoj sceni svi govore o korupciji, ali samo apstraktno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.