KNIN

Grabar-Kitarović: Svaki put kad sam ovdje, prolaze me trnci...

U toj vojnoj operaciji za 84 sata oslobođena skoro petina zemlje

Piše: I. K. / Avaz.ba

5.8.2019

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95”, u Kninu je počela centralna svečanost povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. godišnjice vojno-redarstvene operacije “Oluja”.  

Zajednički vijenac položili su predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir. 

Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga RH. Također, neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Hrvatske, koja je obavila smotru postroja.

U svom obraćanju Grabar-Kitarović je poručila da je prolaze trnci svaki put kada je u Kninu. 

- Svaki put kad sam u Kninu, prolaze me trnci, jer znam da je ovdje na današnji dan, uz krvave žrtve, otvorena nova stranica historije hrvatskog naroda. Vizija predsjednika Tuđmana, vizija slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske. Naš barjak na tvrđavi, postao je naša stvarnost - kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

Kako je istakla u svom govoru, Hrvati su poslali poruku svijetu da imaju pravo sami odlučivati o svojoj sudbini te da su se spremni braniti pred bilo kim i bilo čime, sada i zauvijek. 

- Kao prva hrvatska predsjednica, danas imam čast pokloniti se svim braniteljima koji su dali svoje živote, zdravlje... Od nas političara ne očekuju se svađe koje potiču apatiju, beznađe i podjele, jer na ovom mjestu izborili smo se da upravljamo vlastitom sudbinom. Mi smo ti koji snose tu odgovornost, svi mi, jer ovo je naša domovina, jedna i vječna i upravo ovdje citirat ću generala koji je rekao: - Rat je gotov, okrenimo se budućnosti - poručila je Grabar-Kitarović iz Knina. 

Nakon polaganja cvijeća, izvođenjem himne i podizanjem zastave počeo je program na kninskoj tvrđavi

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 

Inače, u vojnoj operaciji “Oluja” za 84 sata oslobođena je skoro petina Hrvatske.

Najveći uspjeh postignut je 5. avgusta, kada je oslobođen Knin. Zbog njegovog strateškog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Sedmog avgusta tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije u bivšim sektorima Sjever i Jug.



Obilježavanje 24. godišnjice "Oluje". Duško Jaramaz / PIXSELL

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.