REGION

Novinari ušli u trag Hrvatici uz pomoć državljanke BiH: Dora s kćerkicom živi u teškim uvjetima, u logoru koji dijeli s ISIL-ovcima

Ona se udala za Senada Avdića Čađa, upoznali su se nakon što je ona okončala školovanje u Londonu i završila u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči

Povratak "džihadističkih nevjesta" u njihove matične države ide jako sporo. Ilustracija

E. Ma. / Avaz.ba

11.8.2019

Iz dana u dan iz Sirije i kampova u koje su nakon sloma tzv. Islamske države smješteni njeni borci, njihove žene i djeca dolaze sve dramatičniji izvještaji, piše "Slobodna Dalmacija".

Posebno je teška situacija u kampu Al-Hol na sjeveroistoku ratom poharane zemlje. U beskrajnom nizu šatora ograđenih žičanom ogradom i u pravim pustinjskim uvjetima, već mjesecima živi više od 70.000 ljudi. Prema podacima UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnih napora, gotovo dvije trećine izbjeglica u kampu čine osobe mlađe od 18 godina, dok su 27 posto žene.

Čađo poginuo

Sirijci i Iračani ogromna su većina u kampu, a nekih 15 posto su državljani trećih zemalja. Jedno od objavljenih izvještaja humanitarnih organizacija navelo je da se radi o državljanima čak 62 zemlje.

"Slobodna Dalmacija" došla je do informacija da je među stanovnicima kampa i Dora Bilić, hrvatska državljanka koja je 2012. godine završila na teritoriji pod kontrolom ISIL-a. Posljednja informacija o njoj bila je krajem februara ove godine, kada je 32-godišnja Zagrepčanka imotskih korijena viđena u Baguzu, selu na sirijsko-iračkoj granici, u to doba jedinom preostalom uporištu ISIL-ovaca.

Sve do sada se uopće, barem javno, nije znalo je li izvukla živu glavu iz okruženja kurdsko-arapskih snaga i stigla do nekog od kampova.

"Slobodna Dalmacija" je informaciju dobila iz prve ruke, tačnije jedne bosanskohercegovačke državljanke i posredovanjem njene porodice koja živi u susjednoj državi.

- Dora i moja sestra nisu u istim kampovima u Siriji, ali redovno komuniciraju. Ona mi je i prenijela informaciju da je Dora u Al-Holu. Upoznale su se u Raki, gdje su im porodice živjele u blizini - rekla je sestra te bosanskohercegovačke državljanke.

S Dorom bi trebala biti i njena kćerkica, koja ima između pet i šest godina, koju je dobila u braku sa Senadom Avdićem Čađom. Upoznali su se nakon što je ona okončala školovanje u Londonu i završila u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog, ubrzo vjenčali i prije sedam godina preko Sandžaka i Turske domogli se Sirije. U spomenutoj Raki Avdić je poginuo tokom jednog bombardiranja 2014. godine.

Dora Bilić nije jedina hrvatska državljanka koja je završila u kalifatu. Prema izvještaju sigurnosno-obavještajne agencije za 2018. godinu, tamo je boravilo ukupno sedam osoba s hrvatskim pasošem, od čega dva muškarca i pet žena. U izvještaju objavljenom u junu nije naveden njihov identitet, već tek da su obje muške osobe smrtno stradale u borbama na strani ISIL-a, dok se neke od žena nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF u Siriji.


Bolna tema

Za porodicu Bilić ovo je vrlo bolna tema i o njoj ne istupaju u javnosti. Nakon što se u februaru saznalo da je Dora živa, zatražili su pomoć hrvatske diplomatije.

Istovremeno traju napori na hiljade porodica u Evropi i diljem svijeta kako bi se tzv. džihadističke nevjeste vratile u svoje matične države. Što zbog njihovog otpora, konfuzije u kampovima ili nejasnog stava vlasti, sve je do sada išlo jako sporo. A uvjeti u sirijskoj pustinji nisu nikakav saveznik.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.