NESREĆE

Kobna ljetovanja u Hrvatskoj: Svake godine sve više nastradalih turista

Poslednji u nizu slučajeva je trovanje Italijana na brodu

Ljetovanje u Hrvatskoj. PrintScreen

I. Š. / Avaz.ba

15.8.2019

Pukla sezona - tako su mnogi mediji opisivali ljeto u Hrvatskoj. Skupe ležaljke, doručak i piće, prazni hoteli bili su u centru pažnje tamošnjih portala. Ipak, ovo ljeto u Hrvatskoj obilježila je i crna hronika. Vijesti o ubistvima i bizarnim nesrećama su se nizale, a ova zemlja bila je kobna, posebno za turiste iz inozemstva.  

Krajem jula je za samo sedam dana na hrvatskom primorju izbodeno troje turista. Mladu Austrijanku je na Krku ubio gliser, a posljednji u nizu slučajeva je trovanje italijanskih turista na brodu. 

Portal Index.hr ranije je pisao da je sezona napada počela još u februaru kada su trojica vaterpolista Crvene zvezde napadnuta na splitskoj Rivi. Dvojica su uspjela da pobjegnu, dok se jedan spasio skokom u more. 

Prošlo je nekoliko mjeseci, a onda se dogodio još jedan napad. Na meti su bili Srbi - sezonski radnici u Supetru na Braču. 


Hrvatska. Arhiv

Nakon ovog napada, uslijedilo je još nekoliko njih. Svemu tome se mogu pridodati i brojne nevjerovatne nesreće, nestanci i pronalasci stranih državljana.  

Krajem prošlog mjeseca u Hrvatskoj su izbodeni Francuz, Nijemac i Australac. 

Napad nožem na 31-godišnjeg državljanina Francuske na splitskoj plaži Bačvice dogodio se u ranim jutarnjim satima. Dok se on kupao sa svojim prijateljem, opazio je nepoznatog muškarca kako kopa po njegovim stvarima. U namjeri da spriječi krađu, izašao je iz mora, a lopov mu je zabio nož u prsa. Francuz je završio u bolnici. 

Njemački turista Patrik Besindžer (Besinger, 23) ubijen je nožem u Puli. On je u društvu sunarodnjaka večer provodio u ugostiteljskom objektu u Puntiželi, gdje je vidio nepoznatog muškarca i pohvalio mu frizuru. Ipak, ovaj je kompliment shvatio kao uvredu i verbalno napao grupu njemačkih gostiju. Kad su napustili objekt, shvatili su da ih neznanac prati. Izvadio je nož i izbo Patrika, koji je umro 17. jula.  

Dva dana nakon toga, u splitskom noćnom klubu na Bačvicama muškarac je nožem izbo četiri osobe. Među lakše povrijeđenima je i 23-godišnji državljanin Australije. 

U Splitu se prije samo nekoliko dana dogodio još jedan brutalni napad. Dva tamnoputa momka pretučena su u tom gradu. Kako su ispričali svjedoci, njih je najprije jurila grupa razjarenih mladića, nazivala ih majmunima i gađali ih flašama, a onda ih prebila na mrtvo ime. 

Austrijska državljanka Verena Hajnc (28) poginula je krajem jula na popularnoj plaži u Malinskoj na Krku kada je na nju naletio gliser. Kobnog popodneva je bila na ronjenju s ocem. Gliser je na nju naletio na plaži ispred hotela ''Malin'', a njim je upravljao hrvatski državljanin koji nije bio pod utjecajem alkohola. 


Austrijska državljanka Verena Hajnc. PrintScreen

Jedna Njemica (55) preminula je u bolnici u Rijeci od povreda zadobivenih nakon što je skočila u more da spasi supruga (71), također njemačkog državljanina, koji je pod utjecajem alkohola (1,26 promila) upao u more. 

Posljednja dva nesretna slučaja u Hrvatskoj odnose se na nestanak američkog državljanina i kobno krstarenje italijanskih turista. 

Amerikanac Džejkob Endru Ling (Jacob Andrew, 18) pronađen je živ i zdrav nakon 10 dana potrage. 

On je napustio svoj dom u Filadelfiji 24. juna. U Beč je doputovao sljedećeg dana. Bio je u Austriji nekoliko dana, potom putovao u Švicarsku, Francusku i Italiju. Za to vrijeme bio je u kontaktu sa prijateljima i porodicom. 

Italiju je napustio 19. jula te je autobusom doputovao u Zagreb. Porodica mu je slala novac na račun za koji se ispostavilo da nije koristio, a od 25. jula njegov telefon nije bio aktivan. Javio se 8. avgusta, ali nije poznato gdje je bio dok se vodio kao nestao. 

Italijanski državljanin preminuo je na brodu, a njegovo tijelo nađeno je kada je brod uplovio u luku na Hvaru. Pet osoba, starih 64, 56, 44 i djeca od 11 i 5 godina su zbog teškog zdravstvenog stanja hospitalizirani. 

Nakon što je policija prikupila dokaze i obavila uviđaj na brodu ''Atlantia'', uhapšeni su 23-godišnji i 27-godišnji hrvatski državljani. Oni su, kako je saopćeno, protivno pravilima, 8. avgusta ugradili benzinski agregat sa zračnim hlađenjem u prostor s motorom, zbog čijeg rada je došlo do istakanja otrovnih plinova u potpalublje broda, odnosno putničkih kabina. Tako je došlo do trovanja putnika. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.