SKANDAL Pozvana na razgovor

Hrvatska diplomatkinja Mađarević tvrdi da joj je profil na Facebooku hakiran

Fena
17.08.2019 14:53

Elizabeta Mađarević

Foto: Facebook

Prva sekretarica ambasade Republike Hrvatske u Berlinu Elizabeta Mađarević tvrdi kako je njen Facebook profil, na kojem su objavljivani rasistički i ksenofobni stavovi, hakiran, prenosi Hina pisanje Fenixa, iseljeničkog magazina na hrvatskom jeziku koji izlazi u Frankfurtu.

- Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima dijelim politiku Vlade RH. Niko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu - rekla je Mađarević u izjavi za Fenix Magazin.

Ona je izjavila kako se nalazi na odmoru izvan Hrvatske te kako joj trenutno ne pada na pamet ništa drugo osim podizanja tužbe protiv "onih koji šire neistinu".

Mađarević smatra kako cilj napada nije ona nego Vlada RH i novi ministar vanjskih poslova Goran Grlić-Radman, koji je donedavno obnašao funkciju ambasadora u Berlinu.

Kako je prenio portal Index.hr, Mađarević je na svom profilu na Facebooku širi rasističke stavove, piše o "bijeloj Evropi" i o tome kako je samo takva Evropa "čista", širi antimigrantske teze i napada prava LGBT zajednice.

Ona je na svom profilu, pored ostalog, kritizirala i njemačku kancelaku Angelu Merkel zbog njene politike prema izbjeglicama.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH reagiralo je u petak te je Elizabetu Mađarević pozvalo na razgovor.

Komentari

NA VRH