HRVATSKA

Djeca iz Srebrenika otrovana hranom: Umjesto u bolnicu, odveli ih u hotel

Nakon incidenta s Hitnom, voditelji ekskurzije odlučili su se vratiti u Tuzlu

Makaraska: Hotel "Bonaca". Arhiv

J. A. / Avaz.ba

30.9.2019

Deset 15-godišnjaka iz Srebrenika koji borave u hotelu "Bonaca" u Makarskoj, upućeno je u Hitnu pomoć u Makarskoj sa simptomima bolova i grčeva u trbuhu te povraćanjem, piše "Slobodna Dalmacija".

Voditelj makarske Hitne, dr. Mate Kasalo neke od njih je, zbog sumnje na trovanje hranom, uputio epidemiologu u KBC Split. Prvih pet je, u pratnji profesora, došlo u Hitnu u večernjim satima petka. Dobili su infuziju i, nakon što se stanje stabiliziralo, otpušteni su u hotel. No, ujutro je došlo još pet tinejdžera s istim simptomima. 

– Kad nam je došla nova grupa od petero djece koja su, prema prvim pretpostavkama, jela inkriminirajuću hranu, uputili smo ih u KBC Split, tačnije epidemiologu. Prema onome što su nam rekli, jeli su piletinu koja možda nije bila dovoljno termički obrađena. Zbog činjenice da salmonela ima svoj period inkubacije od 24 do 48 sati te zbog toga što se radi sada već o desetero djece, upućeni su u KBC Split na daljnju obradu – rekao je dr. Mate Kasalo.

No, voditelj hotela tvrdi da su sva djeca u hotelu i da su – dobro. Voditelj Ivan Šimić kazao je da djeca nisu ni išla u splitsku bolnicu! 

Noćno kupanje

– Nama niko nije rekao da se radi o trovanju hranom. Na ekskurziji su i druga djeca i niko od njih nije imao takve simptome osim njih deset, koji su sada dobro. Da su jeli neku hranu koja im je zasmetala, svi bi imali iste smetnje. Znam da su išli na neko noćno kupanje, što je nenormalno u ovo doba godine, pa sumnjam da su možda i prehlađeni i da se radi o nekom virusu – rekao je Šimić.

Nejasno je zašto djeca nisu upućena na obradu s obzirom na to da se jedino tako može utvrditi je li posrijedi epidemija, na šta su u makarskoj Hitnoj posumnjali.

Doktor Vesna Barišić, epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, tvrdi da neka odrasla osoba treba odlučiti hoće li djeca doći na pregled te za to osigurati prijevoz, bio to roditelj ili profesor. Hoće li to učiniti, na to oni, kaže, ne mogu utjecati.

– Činjenica je da je ljekar u Hitnoj preporučio daljnju obradu infektologa i za to je nakon obrade sigurno imao razlog. Bilo bi dobro da su djeca došla, da smo ih pregledali, razgovarali o tome šta su i gdje jeli te da smo uzeli uzorke. Kad ljekar kontaktira epidemiologa zbog sumnje na trovanje hranom, to je važno ozbiljno shvatiti, jer nakon obrade pacijenta, kontaktira i Sanitarnu inspekciju, koja će, eventualno, intervenirati u objektu. Bez pregleda, međutim, ne možemo ništa – zaključila je dr. Barišić, dodavši kako se nada da će djeca izdržati put kući. Naime, nakon incidenta s Hitnom, voditelji ekskurzije odlučili su se vratiti u Tuzlu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.