NEZADOVOLJSTVO

Protesti medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj, zahtijevaju više plaće

U organizaciji inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva

Medicinske sestre na protestu. Cropix

Jutarnji.hr

3.10.2019

Hrvatske medicinske sestre i tehničari protestiraju danas na Markovom trgu u Zagrebu, zahtijevajući povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodataka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara.  

Veliki protest, u organizaciji Inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva, počeo je okupljanjem u 9:30 sati na Trgu bana Jelačića, a pola sata kasnije s transparentima se krenulo trasom: Radićeva, Ćirilometodska do Trga sv. Marka, gdje se povorka očekuje u vrijeme trajanja Vladine sjednice. Organizacija se provodila putem Facebook grupe, kojoj se u samo desetak dana priključilo 13.500 medicinskih sestara i tehničara. 

Na protestima su se okupili brojni ljudi koji su došli organizirano iz cijele Hrvatske.   

Sanda Alić, jedna od organizatorica protesta, rekla je koji će uvjeti biti traženi od Vlade.

- Želimo povišicu od 25 posto plaće, dodatke na uvjete rada i dodatke na godine staža koje su nam uzeli 2014. Zahtjeva ima više, ali ovi su izdvojeni. To ćemo iznijeti na Markovom trgu. Očekujem da nas prime, a sigurno će nas primiti saborski Odbor za zdravstvo. Imamo isplanirano nekoliko koraka unaprijed, a protest je samo prvi - najavila je Alić.

Medicinske sestre održale su i govor na Markovu trgu. 

- Riješit će dug veledrogerijama, ali pitaju li se ko će taj lijek dati bolesniku? Guraju nas preko granica izdrživosti. Do kad? Javnosti se plasira nerealna informacija o povišici plaća od 18 posto. To i kad bi bila istina, ne bi bila kompenzacija za sve ono za šta smo zakinuti. Vrijeme je da nam vratite oduzeto, naše plaće, naše dostojanstvo, naše mjesto u društvu. Na mnogim odjelima noću radi jedna sestra. Na 24 trudnice u Petrovoj radi jedna sestra. To je najmanje 48 života za koje se ona brine. Često i ona mora napustiti odjel zbog dijagnostičke obrade drugih bolesnika i tada odjel ostane bez nadzora, što je nedopustivo i zakonom zabranjeno – poručile su medicinske sestre, predvođene Sandom Alić. 

Dodale su da je prije nekoliko dana Vlada odobrila "Croatia Airlinesu" 34 miliona eura za stabiliziranje poslovanja, i postavile pitanje šta je prioritet države, propale kompanije ili zdravlje nacije. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uoči sjednice Vlade komentirao je protest medicinskih sestara koje dolaze na Markov trg, rekavši kako je želja za višim plaćama normalna, ali je Vlada povećala plaće maksimalno koliko se u ovom trenutku moglo finansijski podnijeti. 

- Medicinske sestre značajni su sastavni dio zdravstvenog sistema i uistinu, bezbroj je tih žena kvalitetan, vrijedan i požrtvovan. Želja za višim plaćama je normalna. U ovom trenutku Vlada je uistinu napravila maksimum. U tri godine, plaće su im povećane za 18 posto. Kamo sreće da su se i ranije povećavale, ali ova vlada će, čim se ukaže prilika, i dalje razmatrati mogućnosti - rekao je Kujundžić. 

Vlada i zdravstveni sindikati potpisali su nedavno dodatak Kolektivnom ugovoru prema kojem će dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rasti od 1. septembra za sedam posto. Povećani su linearno dodaci na posebne uvjete rada za tri posto te dodaci za odgovornost za četiri posto. 

Također je povećana naknada za pripravnost za jedan posto za radni dan, odnosno dva posto za subotu, nedjelju i praznike, a ugovoreno je i plaćanje troškova prijevoza za dolazak i odlazak s posla iz pripravnosti. 

Prema izračunima sindikata, plaća medicinske sestre sa 20 godina staža, ovisno o radnom mjestu, povećana je tako od 35 do 45 eura neto. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.